Rodinný dům Nový Vestec

Rodinný dům Nový Vestec
Přízemní rodinný dům s konstrukcí z lepených dřevěných panelů je postavený v tiché lokalitě na okraji obce na rovinatém pozemku, kterého severní horizont uzavírá vzrostlý lesík. Rozlohu pozemku tvoří původně dvě stavební parcely, z nichž jedna je zcela vyčleněná na prostor zahrady s hřištěm pro děti. Rozhodnutí investorů pro dvojnásobně větší místo výstavby značným způsobem ovlivnilo vysokou celkovou kvalitu bydlení.

Přáním investorů – mladých manželů s dvěma malými dětmi – byl přízemní dům s neokázalou architekturou a s použitím přírodních materiálů. Největší výzvou u návrhu bylo zkoncipovat orientaci domu a jeho dispozici vzhledem ke světovým stranám. Protože je pozemek napojený na veřejnou komunikaci z jihu, bylo nevyhnutelné umístit příjezd k domu s parkovacím stáním a vstupem do domu na jižní straně.

Konfigurace dispozice je koncipovaná v skladbě vstup/zázemí – denní část – klidová zóna. Obytný prostor, který je tvořen kuchyní, jídelnou a odpočinkovou částí, je propojen se zahradou velkým prosklením k pobytové terase a orientován na západ. Od obytného prostoru vede domem chodba, ze které jsou vstupy do všech dalších místností klidného traktu.

Charakter interiéru domu utváří zásadním způsobem přírodní dřevěný vzhled stěn z dřevěných panelů Novatop s interiérovou pohledovou kvalitou. Klient dal autorům dřevostavby příležitost navrhnout i interiér domu, co architekti využili na vytvoření celistvého řešení, kdy konstrukční systém stavby ve velké míře determinuje atmosféru vnitra domu. Koncept řešení interiéru domu je založen na integraci všech úložných prostor do vstavěných skříní a nik, které se fyzicky i opticky ztrácí v dřevěných stěnách. Barevný kontrast skýtají hlavní funkční prvky v obývacím prostoru z lakované MDF v antracitové a černé barvě, které korespondují s barevností orámování prosklení.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
wauw
01.03.19 10:48
... Bože!...
šakal
01.03.19 10:44
cely skvely...!
mia77
12.03.19 07:30
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Prodesi