Zalomený v Řepišti

Zalomený v Řepišti
Autor: Karel Janča
Spoluautor: janca architect
Spolupráce:Martin Kaňák
Adresa: Řepiště 303, Řepiště, Česká republika
Realizace:2018
Užitná plocha:53 m2
Zastavěná plocha:101 m2
Plocha pozemku:1864 m2
Obestavěný prostor:423 m3


Mladý pár obýval 1. np klasického "štokáče" na vesnici. Rodiče mužské poloviny potom 2.np.
Po narození dvou děvčátek začal být životní prostor pro mladou již čtyřčlennou rodinu zoufale malý.
A tak začali uvažovat o rozšíření svého domova.
Byl jsem požádán o návrh řešení. Stavebník mi pomáhal a pomáhá vylepšovat můj zanedbaný lyžařský styl, nešlo tedy odmítnout, vždy je třeba umořovat "dluhy".
Po počátečním překvapení z konzultací nad předloženou ideou, nám mladí stavebníci dali plnou důvěru.
Navrhli jsme jednopodlažní přístavbu s plochým zastřešením v zalomeném tvaru uzpůsobenou pozemku, ochranným pásmům technické infrastruktury a světovým stranám s dominantním "zarámovaným" výhledem do okolní krajiny. V původním domě pomocí stavebních úprav vznikla klidová část bytové jednotky (ložnice se šatnou, 2 dětské pokoje, hygiena a prádelna se šatnou), v nové přístavbě potom společenská část (kuchyně, obytný prostor s jídelnou, pracovna) s prostornou krytou pobytovou terasou a vstupní partie. Kuchyně má vlastní výstup do zahrady k hřišti děvčat, bylinkové zahradě, králíkům, vajíčkům a podobným vymoženostem.
Konstrukčně se jedná o rámovou dřevostavbu se Steico wall, KVH hranolů, OSB desek, s minerálním a dřevovláknitým zateplením v nízkoenergetickém standardu s difusně otevřenou vnější obálkou. Ta je tvořena velkoformátovým bezrámovým zasklením, dřevěnými okny, větraným obkladem cementotřískovými deskami (v základním provedení), či sibiřským modřínem, podhledem z heraklithu, terasa je ze sibiřského modřínu na ocelových válcovaných profilech, střechu završuje EPDM fólie s praným kačírkem, ke stínění jsou použity screenové rolety, k odvodu spalin nerezový třívrstvý komín.
V interiéru jsou použity biodesky pro obklad stěn, tvárnice ztraceného bednění u krbových kamen, průmyslová stěrková podlaha a podhled z heraklithových desek- jemuž investoři domácky říkají vrabčí hnízdo, podhled interiéru a exteriéru je tedy jednotný a ve stejné úrovni.
Vytápění v přístavbě je řešeno teplovodním podlahovým topením v kombinaci s krbovými kamny
A "lyžařský instruktor" a jeho choť? Prý jsou nadmíru spokojeni. Otázky některých návštěv typu: Kdy se omítne heraklitový podhled, kdy se natře obklad ze sibiřského modřínu, či dřevocementových desek fasády a kdyže bude pur stěrková podlaha opatřena kobercem atd. vždy brali s nadhledem. A je pro ně spíše chápající zábavou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Karel Janča