Chata Dalsland 2.0

Dalslandsstugan 2.0

Chata Dalsland 2.0
Spolupráce:Magnus Hellum, Hampus Berndtson
Realizace:2018
Užitná plocha:168 m2


“Dalslandsstugan 2.0” (Chata Dalsland 2.0) je návrh nového standardního domu pro švédskou oblast Dalsland. Projekt je založen na tradiční dalslandské chatě; dřevěné stavbě, která před nástupem průmyslové revoluce představovala tradiční obydlí. Po materiálové stránce a v některých detailech si návrh bere inspiraci ze starých domů v okolní krajině.
Chata Dalsland 2.0 je postavena z CLT desek (křížem lepené dřevo). Z těchto prvků jsou i vnitřní stěny. Zvolené řešení umožňuje velké rozteče mezi stěnami a také volné rozmístění otvorů ve fasádě, čímž se může objekt individuálně přizpůsobovat specifikám různé lokality.
Dům je zateplen izolací z dřevěných vláken a obložen svislými dřevěnými deskami, které se nechají přirozeně zešednout. Jak fasáda tak i sedlová plechová střecha se odkazují na zemědělskou tradici a jednoduché konstrukční metody. Dům je uspořádán kolem dvou pevných jader nesoucích střechu. Tato jádra rovněž plní privátní funkce - hygiena a skladové prostory. Dům má nízko umístěné okapy, což domu, jak se k němu postupně blížíte, dodává příjemnou velikost. Vnitřní centrální prostor se otevírá až k hřebenu. Ve druhém patře jsou místnosti se střešními okny a výhledem do okolí.
Projekt je řešen jako alternativa ke švédským katalogovým domů, která může nabídnou architektonickou a estetickou kvalitu za cenu dostupnou pro osoby s průměrným příjmem.
Jim Brunnestom
0 komentářů
přidat komentář