Rekonstrukce Kotrčova mlýna

Rekonstrukce Kotrčova mlýna
Z vybavení a zařízení mlýna se nedochovalo téměř nic. Voda z náhonu byla dávno odvedena. Pouze ztrouchnivělá hřídel, která trčela z masivních zdí mlýna dávala tušit, že zde bývalo mlýnské kolo. V minulých desetiletích byl zvelebován dle vkusu bývalého majitele a mně připomínal spíše chatu z Posázaví. Interiér byl temným labyrintem malých místností .
Dům musí být prostorný, tak jako nekonečná příroda kolem a tak jsme ho očistili od všech zbytečností a nechali vyniknout jeho podstatě - bytelnosti a důstojnosti kamene, nejkrásnějšího odstínu žuly co znám. Přidali jsme kamenné štíty - jeho tvář. Byl mírně zvýšen, aby alespoň trochu mohl „soupeřit “s nekonečně vysokými lesy kolem.
Dům je určen pro víkendový odpočinek s výhledem stálejšího bydlení. Vnější rozměr má cca 9 x 8m. V přízemí je kuchyně s jídelnou, o patro výše obývací pokoj s krbem, V podkroví je ložnice s koupelnou. V domě je minimum dveří a příček. V suterénu se nachází technická místnost a sklad vín.
Všechna okna mají okenice. Jejich otevření nejen signalizuje příjezd majitelů, ale také otevírají život v domě do něhož může vstoupit okolní příroda se svými barvami. Především scenérie za velkým oknem obývacího pokoje je obrovskou televizní obrazovkou, je příběhem, který lze sledovat hodiny. V hladině nově zbudovaného jezera se zrcadlí celé údolí a genius loci tohoto místa.
Dům před rekonstrukcí vykazoval značné trhliny na několika místech. Stropy jsou proto navrženy jako železobetonové a zpevňují celou stavbu. Deska v posledním podlaží je v bočních stěnách vytažena a nese krov, ten nemá žádné kleštiny a ponechává otevřený prostor v podkroví. Původní kamenné zdivo šířky až 1 m je doplněno o předstěnu ze sádrokartonu s parozábranou a tepelnou izolací.
Autorská zpráva

Rekonstruovaný objekt je výjimečný hned z několika důvodů.
Stavebník a architekt přistupovali k rekonstrukci torza bývalého mlýna s vědomím nutnosti zachovat vazbu stavby na okolní prostředí, tedy nepotlačit jejich krásu a vytvořit podmínky pro vzájemné splynutí. Objekt se nachází mezi výše položeným lesním jezerem a nově vybudovaným, níže položeným jezerem druhým. Torzo bývalého náhonu a koryto potoka pak dokonalost umístění stavby a malebnost krajiny jen umocňují.
V maximální možné míře byl využit původní stavební materiál - v okolí se vyskytující žula se zvláštním odstínem. Původně nízký objekt byl mírně zvýšen nově vybudovanými kamennými štíty. Výškou, sklonem střech i použitým materiálem harmonizuje tedy naprosto s okolní krajinou, snad s výjimkou střešního okna.
Vnitřní dispozice a použité konstrukční řešení je jednoduché a je určeno vnějším rozměrem domu 9 x 8 metrů, při síle stěn více jak jeden metr. Dolní prostor tvoří kuchyně s jídelnou, o patro výše je obývací pokoj a v podkroví ložnice s malou koupelnou. Celkový dojem ze zdárně provedené rekonstrukce je vzhledem interiéru poněkud pokažen. Ocelové schodiště, ocelová prosklená stěna a celá dispozice působí chladně a svým výrazem jako by říkala: „nejsem určen pro trvalé bydlení“.
I přesto, a především proto, že stavba (rekonstrukce) reaguje na stavební tradice a zároveň se hlásí k architektuře moderní, zaslouží si ve své kategorii ocenění nejvyšší.
Hodnocení poroty soutěže Nový domov 2005
88 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
podzim
kuzemenský
02.12.05 10:19
už zima
Pavel Nasadil
02.12.05 10:04
Re: podzim
Lucie Kavánová
02.12.05 11:41
čupr
Martin Franěk
02.12.05 11:25
Někdo by řekl ...
Tomáš Příhoda
02.12.05 05:57
zobrazit všechny komentáře