Obytný soubor Fredensborg

Fredensborghusene

Obytný soubor Fredensborg
Autor: Jørn Utzon
Adresa: Bakkedraget, Fredensborg, Dánsko
Investor:Dansk Samvirke
Projekt:1959
Realizace:1963


V přírodě třicet kilometrů severně od Kodaně leží královský zámek Fredensborg, který patří mezi nejzdařilejší příklady barokní architektury v Dánsku. Ve stejnojmenné obci s osmi tisíci obyvateli postavil Jørn Utzon na počátku 60. let minulého století obytný soubor 77 rodinných domů, který v té době měl již zkušenosti s výstavbou 66 rodinných domů Kingo v nedalekém Helsingøru, kdy dokázal za cenu bytu navrhnout jednopodlažní rodinný dům s malou zahradou.
Při projektování 47 atriových domů a 30 terasových domů Utzon přiznává, že čerpal inspiraci v berberských osadách pod pohořím Atlas na severu Afriky a také obytné typologie v pekingském Zakázaném městě. Utzon své dispozice ve tvarů písmene L rovněž přirovnává ke “květům na třešňové větvi obráceným ke slunci.“
Atriové domy ze světlého režného zdiva hadovitě meandrují v krajině a funkčně rozdělují území na příjezdovou severní oblast s asfaltovou cestou a pečlivě zastřihovanými keři a klidovou část s upravovanými travnatými plochami a jižním výhledem na golfové hřiště.
K rodinným domů přiléhá malá zahrada, která plní funkci venkovního obývacího pokoje. Užitná plocha domu je 73 m² (řadovka) nebo 130 m² (atrium). Budoby nejsou v soukromém vlastnictví, ale slouží sociálnímu programu Dansk Samvirke pro dánské občany, kteří se po dlouholetém profesním pobytu v zahraničí vrací na důchod do své rodné země. Poměrně nízké roční nájemné podle velikosti domu činí 40 000 nebo 76 000 dánských korun. Naopak průměrný věk obyvatel se tu pohybuje mezi 75 - 80 lety. V současné době je na čekací listině více než 400 zájemců. Součástí obytného souboru je také komunitní centrum, společná kuchyně s jídelnou, kanceláře, restaurace a hostinské pokoje (které si může kdokoli pronajmout jako hotel). Jednou z podmínek pro obyvatele souboru Fredensborg je účastnit se alespoň dvanáctkrát za měsíc společného stolování. Stejně tak se předpokládá vaše účast na společenských akcích.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jørn Utzon