Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce paláce Langhans

Autor: Lábus AA | Ladislav Lábus, Pavla Burešová, Lenka Dvořáková, David Mareš, Zdeněk Heřman
Adresa: Vodičkova ulice 37, Nové Město, Praha, Česká republika
Web: www.langhans.cz
Projekt: červenec 1996 - září 2000 Realizace: březen 2001 - září 2002
Užitná plocha: 3746 m² Zastavěná plocha: 867 m²
Obestavěný prostor: 18585 m³

Pozemek sousedící s Františkánskou zahradou má původní středověkou parcelaci, je poměrně úzký, ale velmi hluboký. Stojí zde několik domů oddělených dvory a střešními terasami. Kdysi zde bylo významné centrum portrétní fotografie v Praze - Ateliér Langhans. Charakteristická podoba lehkých nástaveb fotografických ateliérů na střechách domu, jako obraz soužití nového se starým, inspirovala návrh rekonstrukce. Všechny čtyři stávající vícepodlažní objekty byly rekonstruovány a nastavěny, na místě provizorních jednopodlažních staveb v zadní části pozemku byl postaven další dům.

Návrh rekonstrukce navazuje na systém řazení jednotlivých domů za sebou do hloubky pozemku. Touto metodou jsme chtěli udržet relativně drobné měřítko stavby a vnitřním prostorům domu zachovat jejich atmosféru. Použití konceptu adice, vrstvení a nastavování bylo motivováno hledáním soudobého architektonického výrazu příbuzného s nahodilostí a s ní související příjemností prostředí historických staveb.

Různorodost stavby je zakotvena i v jejím programu. V suterénu, přízemí a mezipatře jsou prodejní prostory, ve spodních patrech jsou umístěny kanceláře a ve vyšších podlažích byty. Poslední objekt E bude využit jako fotografická galerie. V ose pozemku jsou mezi jednotlivými domy řazeny vnitřní dvorany, které zajišťují denní osvětlení i v přízemí. Napomáhají vytyčovat základní komunikační osu domu a zavádějí návštěvníka přirozeným způsobem do hloubky dispozice. Dispozice bytů je koncipována tak, aby každý byt využíval možnosti vizuálního kontaktu s Františkánskou zahradou i ulicí. Nástavby nad rovinou římsy jsou navrženy jako otevřené prostorové struktury chráněné vnějšími žaluziemi.

Skutečnost, že u této stavby nešlo pouze o profesionální investování finančních prostředků s krátkodobým efektem, ale o dlouhodobě cílený záměr v individuální i společenské rovině výrazně ovlivnila podobu paláce Langhans.
Ocenění
Zdroj: Ladislav Lábus
Vložil: Petr Šmídek, 22.11.07
Návštěvnost: 82135 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.