Věž Ester

Věž Ester
Adresa: Gdalyahu Alon St 14, Jeruzalém, Izrael
Projekt:8.3.2017
Realizace:16.10.2017 - 9.11.2017


foto: Ivan Němec
Jeruzalém je pro mě magický město. A tak, když se na mně na jaře 2017 obrátil kamarád a šéf Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl s tím, že s paní Francoise Cafri z magistrátu města Jeruzalém objevili možnost postavit v centru Jeruzaléma věž - a že by to byl důstojný způsob, jak oslavit blížící se výročí 100 let od založení Československa a 70 let od založení státu Izrael - ani vteřinu jsem neváhal.
Hned jsme se s kolegy z Hutě ponořili do práce a dostali nápad - věž se bude podobat kaktusu. Proč? Když kaktus rozkvete věncem květů, je to ve svý houževnatosti a ježatosti dojemně krásná rostlina a mně to připadalo symbolický - tahle kombinace něhy a odhodlanosti je podobná charakteru lidí, který jsem v Izraeli potkal. A navíc: Jak se říká Izraelcům, který se narodili v nehostinný krajině a dokážou poušť měnit na rozkvetlou zahradu? Sabra. Kaktus! Takže stavíme sabru, abychom oslavili lidi, co měli sílu, odvahu, tvrdost, ale zároveň i lásku a něhu ke svý zemi.
Věž má nahoře plošinku, kde se, jako květy kaktusu, oddělují jednotlivý plátky pláště a dovolujou návštěvníkům kochat se nádherným okolím. Velmi jsme si taky dali záležet na tom, abychom její parametry přizpůsobili pohádkovýmu prostředí Hansen House a jeho zahradě -  aby „nepřekřikovala“ a byla příjemným a uznalým společníkem stovky let starejm olivám v zahradě i domům v bezprostředním okolí areálu.
Aby byl projekt co nejlíp realizovatelný, vyrobili jsme v Čechách jednotlivý segmenty tak, aby se daly umístit do dvou kontejnerů, poslat přes moře a v prostorách zahrady Hansen Housu složit do kýženýho tvaru.
Nejbáječnější na celý věci je pocit, že náš kaktus bude nová česká stopa na území jedný z kolébek světový civilizace! Tahle rozsahem nevelká stavba se tak stane nositelem hlubokýho symbolickýho poslání.
Martin Rajniš
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
i v dálce
Ivana
25.01.18 09:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Huť architektury Martin Rajniš