Městská hala Štýrský Hradec

Stadthalle Graz

Městská hala Štýrský Hradec
Spoluautor: Michael Gattermeyer
Adresa: Messeplatz 1, Štýrský Hradec, Rakousko
Investor:Město Štýrský Hradec
Projekt:1998-2001
Realizace:2001-02


Městská hala ve Štýrském Hradci patří mezi nejznámější díla rakouského architekta Klause Kady. Odvážně vyložený břit střechy vybíhající nad ulici tvoří nepřehlédnutelnou dominantu pro každého návštěvníka, který přijíždí do hlavního města Štýrska z jihu. Sto padesát metrů dlouhá střešní konstrukce spočívá na pouhých čtyřech sloupech. Rozteče mezi sloupy jsou 58 m a konzolovité vložení střechy na obou koncích činí 46 m. Vyložení střechy je tak enormní, že ani tramvajová zastávka uprostřed silnice nepotřebuje vlastní zastřešení, ale využívá velkorysosti městské haly, která zakrývá vstupní náměstí o rozloze přes 2 000 m².
Stejně velkorysé jako osmnáct metrů vysoké foyer jsou i vnitřní prostory, kde se konají společenské události až pro 11 000 účastníků. Vše je přitom maximálně přehledné, otevřené a transparentní, což usnadňuje orientaci návštěvníků městské haly. Velkoplošný prostor je připraven hostit různé veletrhy, sportovní zápasy, konference a televizní přenosy.
K víceúčelové hale je ze severu připojena devítipodlažní prosklená věž, kde jsou umístěny menší výstavní sály, konferenční místnosti a kancelářské plochy sloužící potřebám místní radnice.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od kadawittfeldarchitektur