Přístavba bazénu k rodinnému domu

Přístavba bazénu k rodinnému domu
Přání investora bylo vybudovat na pozemku se stávající rodinným domem:
-    kryté stání pro automobily,
-    plot, který zajistí větší soukromí na pozemku,
-    obnovit stávající přírodní skalku,
-    vybudovat bazén s terasou v zahradě takovým způsobem, aby navozoval pobyt na lodi či molu

Poslední přání, které vypadalo nerealisticky a nebyl proto na to kladen důraz, bylo srovnat svažitou zahradu do roviny, aby vzniklo více místa pro dětské hry.
Již na první návštěvě pozemku jsme měli jasno o konceptu. Stávající RD je umístěn na svažité parcele s jižní orientací a krásným výhledem na Novohradské hory. Věděli jsme, že tuto přidanou hodnotu místa musíme v našem návrhu využít na maximum.
Hledali jsme způsob, jak vytvořit z bazénu něco víc než jen díru v zemi plné vody, která je využívána pár týdnu v roce. Chtěli jsme, aby bazén působil designovému i v době, kdy není aktivně využíván. Z tohoto důvodu jsme umístili bazén do skalky v ose obývacího pokoje. Stávající okenní otvor v domě jsme zvětšili na šířku bazénu a zasklili ho bezrámovým oknem, kterým jsme podpořili nerušený výhled na novohradské hory podtržené vodní hladinou. Hranice mezi exteriérem a interiérem je minimální.  
K hmotě bazénu jsme připojili zahradní domek, jeho střecha slouží jako rozšířená terasa a celé jsme to výškově usadili cca 1 metr pod stávající terén, který jsme v konečné fázi rozhrnuli a vyrovnali tak zahradu (další bod zadání splněn). Pergola z ocelové konstrukce se skladem pro kola, venkovní skříně, bazén a zahradní domek obtékají dům jako pomyslná stuha. Vše je obloženo latěmi ze sibiřského modřínu a dochází tak designovému spojení všech nových konstrukcí.
Výhled z obývacího pokoje přes vodní hladinu se mění střídajícím ročním obdobím a díky tomu klienti zažívají stále novou atmosféru místa. I po třech letech užívaní jsou stále nadšeni a pro nás to je známka správně odvedené práce.

0 komentářů
přidat komentář