Rekonstrukce rodinného domu v Králově Poli

Rekonstrukce rodinného domu v Králově Poli
foto: Ondřej Straka
Řadový dům s malým dvorkem a zahrádkou z 30. let 20. století. Za celou dobu bez výraznějších stavebních zásahů, krom dvorního přístavku. Staticky v dobrém stavu.
Požadavkem investorů bylo dům zmodernizovat a upravit dle jejich představ se zachováním (stavebně) co nejvíce z původního.
Dům byl částečně podsklepený, se zvýšeným 1NP, s lehce sníženým dvorkem a zahradou v úrovni 1NP, s velkou nevyužívanou půdou a s dřevěným dvouramenným schodištěm.
Parcela byla docela úzká, 6 metrová. S orientací severojižní. Požadavkem byla pracovna hned u vstupu, oddělená od vlastního domu, obytný prostor (ideálně propojený s ulicí i zahradou), prostorná šatna, prosvětlená dispozice, zajištění přístupu do domu z ulice i ze zahrady.
Nejdelší debaty se vedly o obytné patro, představa investorů byla jej mít „klasicky“ v 1NP, pro celé fungování domu to ale dobré nebylo. Nakonec se objevilo v 2NP a z domu se dokázalo vytěžit maximum.
Do ulice se objevila výrazná hmota vikýře, kopírující šířku arkýře. Na arkýři je navržen balkon.
Do dvora je nově navržena zapuštěná přístavba (aby se eliminovalo zastínění souseda) a arkýř, ve stejné šíři jako ten uliční.
Hned za vstupem se objevila pracovna, vedle za posuvnými pískovanými skleněnými dveřmi nábytkově obložená vstupní hala, přirozeně prosvětlovaná oknem z podesty schodiště. Na halu navazuje prostorná šatna, na ni pak koupelna s vanou a sprchovým koutem. Koupelna je přirozeně větratelná a osvětlená malým vloženým atriem, to prosvětluje i chodbu před wc u vstupu do sklepa a ložnici v nové přístavbě, s příjemným klika v každém ročním období, díky jejímu zapuštění do terénu. V této částečně zapuštěné přístavbě je navržen i druhý vstup do domu přes zahradu, s úložným prostorem.
foto: Ondřej Straka
V 2NP je z původní podesty přístupná toaleta, za posuvnými plnými dveřmi se pak skrývá obývací pokoj, spojený s kuchyní s rozkládacím stolem. Na kuchyň navazuje „domácí“ pracovna a spíž. Z obývacího pokoje vedou zdvižně posuvné dveře na střechu přístavby. Ta je pojednána jako terasa, opticky navazuje na zahradu a její vzrostlé jabloně, na zahradu lze sestoupit po venkovním, v objemu stavby zapuštěném, schodišti. V kuchyni je navržen posuvný „ostrůvek“, aby se dala pracovní plocha jednoduše měnit a přizpůsobovat dle aktuálních potřeb majitelů (oslavy, pečení cukroví, běžný provoz…).
V místě původní půdy jsou navrženy 2 dětské pokoje, které se do exteriéru propisují jako dva výrazné vikýře, pokoje tak mají rovné stropy, jsou plnohodnotné. Na jeden navazuje drobná komora a již zmíněný balkon. Na patře je umístěna i malá koupelna. Nad podestou je stahovací vstup do „špice“ střechy, který slouží pro skladování.
Ve sklepě je zřízena prádelna a dílna.
Na podestách repasovaného schodiště jsou navrženy knihovny.
Celý objekt byl zateplen. Okna jsou dřevěná, modřínová přírodní, s venkovními žaluziemi do skrytých kastlíků.
Na střeše je černá pálená taška. Kovové prvky jsou stříbrné.
V domě je navrženo podlahové teplovodní vytápění. Je vybaven centrálním vysavačem. Voda je napojena na solární ohřev.
Celý dům byl navržen včetně kompletního interiéru.
KAMKAB!NET
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
znám projekt
Radim Zlámalík
13.12.17 01:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KAMKAB!NET