Rodinný dům se zimní zahradou

Rodinný dům se zimní zahradou
Interiéry:Martina Rosová
Projekt:2013-14
Realizace:2015-16
Užitná plocha:283 m2
Zastavěná plocha:347 m2
Plocha pozemku:1259 m2


Stavební pozemek pro navržený dům je poměrně úzký a rovinatý s příjezdem z východní strany. Okolí bude hustě zastavěné, ale ani v době návrhu nenabízel žádné zajímavé výhledy. Bylo tedy zřejmé, že dům se bude moci výrazněji otevírat pouze do zahrady na západní straně domu. Zadáním klientů byl pohodlný přízemní dům pro čtyřčlennou rodinu s garáží pro dvě auta a dostatkem úložných prostor na sportovní vybavení.
Inspirací pro návrh domu se stala záliba klientů v interiérové zeleni. Zimní zahrada, která je vizuálně propojená s obytnou místností, se stala srcem domu a díky světlíku také zdrojem světla pro přilehnou kuchyň. Zeleň je řešena formou vertikální zahrady. Zimní zahrada leží na průhledová ose, která vede domem od vstupu až do zahrady. Tato osa směřuje z východu na západ a architektonicky dělí dům na dvě hmoty a zároveň i dispozičně na dvě provozní části.
Podél jižní fasády jsou umístěny všechny ložnice, protože orientace ložnic do ulice nebyla žádoucí. Na sever od osy je pak umístěna garáž, technické místnosti a směrem do zahrady obytný prostor. Hmoty jsou koncipována tak, aby se i do obytného prostoru doslalo i jižní slunce. Prodloužením obytného prostoru je krytá terasa s úložným prostorem na potřebné vybavení.
Dům je vybaven inteligentní elektroinstalací, řízeným větráním s rekuperací tepla, chlazením obytných místností a tepelným čerpadlem. Akustika hlavní obytné místnosti, chodeb a koupelen je řešena napínanými podhledy.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Fasáda
R.
26.10.17 02:21
Na fasádě
Michal Rosa
26.10.17 05:55
Dodavatel
Radek Kejmar
27.10.17 10:30
dodavatelem kamenene
Michal Rosa
30.10.17 08:39
pomer
amr.atelier, Miroslav Ričovský
06.11.17 06:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ROSA – ARCHITEKT