Koupelna pro handbikera

Koupelna pro handbikera
Realizace:2016
Užitná plocha:15 m2


Kompletní rekonstrukce koupelny čtvercového půdorysu byla v tomto případě specifická protože měla splnit požadavky na bezbariérovost a zároveň nepůsobit příliš "nemocničním" dojmem. Koupelnu využívají všichni členové rodiny, od rodičů, přes dospívající dceru až po dospělého syna, trvale upoutaného na invalidní vozík.
Sprchový kout je řešen kompletně otevřeně, tak aby do něj mohl zajet vozíček a synovi případně se sprchováním někdo pomohl. Sedátko ve sprše je vyrobeno na míru po konzultacích s klientem s ohledem na to aby na něm mohl i vozíčkář sám pohodlně sedět bez obavy z pádu.
Rozměr a umístění vany rovněž odpovídá zvyklostem při koupání syna, při kterém vždy částečně asistují jeho rodiče.
Mělká umyvadla jsou zasazená do desky z velkoformátové dlažby ve výšce která vyhovuje vozíčkáři a díky použití podomítkových sifonů a baterií nic nebrání zajetí vozíčku až pod umyvadlo.
Zrcadlo je zasazené do obkladu a lepené na zeď hned nad deskou s umyvadly tak, aby se v něm viděl i syn.
Vzhledem k omezené hybnosti končetin kvadruplegika byly i baterie zvoleny tak aby se daly ovládat co nejsnáze.
Na zemi i zdech je použitý světle šedý obklad rozměru 120x60 cm. Umyvadlová deska stejně jako dvířka skříňky nad toaletou jsou vyrobena z velkoformátové slinuté dlažby a barevným provedením odpovídají dveřím, které zůstaly v interiéru původní.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Barbora Léblová