Nadace Thomase Shütteho / Sochařská hala v Neuss

Thomas Schütte Stiftung / Skulpturenhalle Neuss

Nadace Thomase Shütteho / Sochařská hala v Neuss
Spoluautor: RKW Architektur +
Adresa: Lindenweg, Neuss- Holzheim, Německo
Projekt:2011-14
Realizace:2016
Užitná plocha:700 m2


Nejnovějším přírůstkem v areálu umělecké nadace Hombroich je výstavní budova pro německého sochaře Thomase Schütteho. Oválný dům, který ze severu přikrývá zemní val, leží mezi bývalou raketovou základnou NATO a souborem cihlových domů od dánského sochaře Pera Kirkebyho. Přes silnici se nachází betonový obelisk 'Begiari' od Eduardo Chillida, který tento baskický sochař dokončil rok před svou smrtí.
Thomas Schütte, který je hlavním autorem oválné výstavní haly, architekturu nikdy nestudoval, ale již v 80. letech navrhl ledový pavilon pro 'documenta 8' v Kasselu. Od té doby postavil přibližně pět prázdninových domů a obyvatelných instalací. K realizaci byl přizván zkušený místní ateliér RKW Architektur +, který společně s Thomasem Schütterem v průběhu tří let přišel s celkem čtyřmi variantami. Nakonec zvítězil pracovní název 'krabička sirek s brambůrkem' připomínající Duchampovy instalace ready-mades. Schütter musel schválit nejen výslednou podobu, ale také každý detail stavby včetně konečné podoby vypínačů a elektrických zásuvek.
Objekt je primárně určený k vystavování soch, neboť si autor nepřál vrtání otvorů do zakřivených obvodových stěn z pohledového betonu. Schütter v celém areálu Hombroich postrádal dostatečně velký prostor pro sochy, které podle něj nemohou v Heerichových malých kostkách vyniknout. Kromě oválného sálu v přízemí se v muzeum nachází kancelář pro kurátora, pokladna pro prodej lístků, knihovna a především rozlehlý archiv ukrytý v podzemí. Muzeum provozuje Schütteho nadace, která bude spravovat sbírky i po umělcově smrti.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Thomas Schütte