Štajnhaus

Štajnhaus
Spoluautor:Dalibor Klusáček
Adresa: Alfonse Muchy 13/300, Mikulov, Česká republika
Investor:Petr Štajner
Realizace:2017


ŠTAJNHAUS nebyl projekt, ŠTAJNHAUS byl proces. Dům s renesančním jádrem stojí přímo na úpatí zámeckého kopce v bývalé židovské čtvrti Mikulova. Za svoji existenci utržil obrovské množství šrámů, prodělal desítky přestaveb a operací. Ty ho změnily k nepoznání, ale přesto si dokázal udržet středověkou pitoresknost. Přišli jsme ke slepenci. S postupným odkrýváním jednotlivých vrstev, prostorů a překvapivých souvislostí projekt procházel neustálým procesem revizí a úprav, v podstatě až do konce realizace. Na začátku jsme netušili, kam na konci dojdeme.
Hledali jsme hranici, do jaké doby se můžeme vrátit a kdy se už vydat po nové cestě. Ale stále jsme chtěli zachovat dům jako organický celek. V domě nenajdete rovnou zeď nebo pravoúhlý otvor, všechny prvky bylo tedy třeba znova vynalézt a vyrobit na míru, čemuž byl investor nakloněn.
Původně byl naším zadáním pouze projekt interiéru. Postupně nám ale došlo, že se nedá řešit interiér a exteriér odděleně, že prostor a tvary se přelévají a vytváří nedělitelný celek.
Dům byl rekonstruovaný pro potřeby penzionu, část bude sloužit jako soukromý prostor majitele. Každý pokoj je unikátní, každý má svoji specifickou atmosféru. K původnímu využití se vrátily vinné sklepy pod domem a přilehlý dvorek.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vypadá to moc krásně
Tomáš Skalík
14.09.17 01:37
Nádhera
Ivana
14.09.17 09:30
Nadhled a vytrvalost
Petra S.
15.09.17 09:41
Druhý pohled
Martin
15.09.17 01:49
tleskám
Marta Hortová
28.09.17 11:32
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ORA