Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Společné bydlení na náměstí Kolpingplatz
Gemeinsames Wohnen am Kolpingplatz

Autor: Wimmer-Armellini Architekten | Peter Wimmer, Ute Wimmer-Armellini
Stavební průzkum: Raimund Rhomberg, Dornbirn
Adresa: Kolpingplatz 3, Břežnice, Rakousko | mapa
Investor: Kolpingfamilie Bregenz
Náklady: 2 300 000 Euro Projekt: 3.2011 - 2.2016
Realizace: 3.2015 - 5.2016 Užitná plocha: 665 m²
Plocha pozemku: 579 m²

Ve svahu nad historickým centrem Břežnice se na náměstí Kolpingplatz nachází katolický kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, v jeho blízkosti leží dům pro asistované bydlení Kolpinghaus, kam se mohou uchýlit lidé, kteří se ocitli ve svízelných životních situacích a postavit se zde opět na vlastní nohy. Severní roh náměstí dotváří volně stojící dvojdům, jehož na jehož hrázděném štítu je vyznačen letopočet 1611. Při stavebních průzkumech byly odhaleny základy sahající až do poloviny 15. století. Historickému domu naproti kostela se rovněž přezdívá Mesnerhaus nebo Guggerhaus a právem se řadí mezi nejstarší památkově chráněné objekty v Břežnici. Přes svoji výjimečnost objekt dlouhou dobu chátral. Kompletní rekonstrukce se dočkal teprve v minulém roce. Autorem projektu je místní ateliér Wimmer-Armellini, který soubor také rozšířil a doplnil soudobou formu z pohledového betonu. V současnosti dům pro asistované bydlení nabízí jedenáct malých bytových jednotek s užitnou plochou od 30 do 50 m², které navíc doplňují společný víceúčelový prostor a pokoj pro hosty. Historický objekt těží z blízkosti hlavní budovy Kolpinghaus, která disponuje prostornou jídelnou, kapacitné kuchyní, ošetřovnou a dalším zázemím. Přestože se jedná o stísněný soubor malých budov umístěných ve svahu, jsou po rekonstrukci všechny místnosti bezbariérově přístupné. Architekti dostali příležitost vyřešit objekt do posledního detailu a od sklepa až po půdu vést dialog historického odkazu s novými prvky. Mezi iniciační prvky patří dlouhá lavice s kašnou, která nově vznikla před hrázděnými domu směrem do náměstí.
Autor: Petr Šmídek, 30.08.17
Návštěvnost: 1190 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.