Rodinný dům Čistovická

Rodinný dům Čistovická
Adresa: Čistovická 469/47, Řepy, Praha, Česká republika
Realizace:2016


Spolupráce: Tomáš Oth
Návrh interiéru: Marcela Bartáková
foto: Yohan Zerdoun
Vila se nachází v stabilizované vilové části Prahy 6, jedná se o náhradu původní, jen obtížně rekonstruovatelné stavby. Pozemek je poměrně malý, z čehož vyplývá výrazné vertikální prostorové dělení nového domu. Dispozice se postupně odvíjejí okolo komfortního točitého schodiště, které je zrcadlem bohatě prosvětleno shora. Jednotlivé prostory do sebe zapadají jako prostorový tetris, aby složily hranolovou formu domu. Nejníže je položena technická místnost, o půl patra výše garáž, o půl patra výše předsíň, o čtvrt patra obývací pokoj, o půl patra kuchyň, díle pracovna, patro ložnic, v nejvyšší úrovni se nachází relaxační prostor se saunou. Celkově dům působí jako dvoupodlažní, se střešní terasou a nástavbou. Těžištěm domu je rozsáhlý převýšený obytný prostor obsahující obývací pokoj, jídelnu, kuchyni a pracovnu. Tento prostor se otevírá pomocí 3,5 metru vysokých francouzských oken na venkovní terasu s bazénem a výhledem do zahrady.
Koncepce domu připomíná klasický Raumplan, tvůrčí postup je ale především logickým vyústěním omezení, vyplývajících z místní regulace a využití jednotlivých místností. Prostory jsou pečlivě vyměřeny tak, aby měly optimální proporce a umožňovaly co nejlepší prostorové působení v závislosti na jejich účelu.
Dům je zděný, s betonovými a dřevěnými stropy. Obytný prostor má přiznaný trámový strop, inspirovaný středověkými stropními konstrukcemi francouzskými a italskými. Vnitřní schodiště je dřevěné. Podlahy v domě jsou lité a dřevěné.  Venkovní terasa je vyrobena z probarvených betonových prefabrikátů. Omítka domu je z černého břizolitu, dilatovaného pozinkovanými ocelovými pásky. Okna jsou hliníková.
Autorkou interieru je  designérka Marcela Bartáková, dům samotný je nicméně uvnitř definován celou řadou detailů, jako jsou nerezové síťové a skleněné zábradlí schodiště, kovové podstupnice schodů, prosklená podlaha nad schodištěm apod.
Aoc
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
černá je šedá
Martin Šťastný
31.08.17 12:35
Dům vypadá jako na fotkách, ano.
ondrejcisler
01.09.17 08:39
...
Martin Šťastný
05.09.17 05:45
.....
ondrejcisler
05.09.17 07:41
Arogance pyžama
Lenka Štěpánková
07.09.17 11:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Aoc architekti