Bydlení v klášteře

Bydlení v klášteře
foto: Zdeněk Buchlák
Dispozice / Byt se nachází v rezidenci Little Monastery, v objektu starého kláštera ze 17. století. Jeho současná dispozice je 4+kk. K dispozici jsou zde dvě koupelny, šatna, ložnice, dětský pokoj a obývací pokoj s kuchyňským koutem. Byt má 100 m².

Koncept / Bydlení v centru Prahy a přitom jako na vesnici? Lokalita blízko moderních novostaveb a přesto s tak silným geniem loci? Atmosféra nad uniformní bílou praktičností? Ano, ano, ANO!
Původní představy odvážných majitelů se zcela lišily od našeho konečného návrhu. Ten se dramaticky vyvíjel v průběhu stavebně-archeologických prací. Dřevěný historický strop a původní fresky byly ukryty nad sádrokartonovým podhledem. Tuto historickou stopu jsme nemohli nechat skrytou a její oživení jsme přenechali restaurátorům. Ke zdobným fragmentům jsme do kontrastu postavili surové a industriální prvky a materiály v kombinaci s moderními solitéry.

Obývací pokoj s kuchyňským koutem / Vysokou kuchyňskou sestavu kryjí dvířka s betonovým povrchem v černém odstínu. Ostrůvek kuchyně je pokryt nerezovými zrcadlovými plechy. Zrcadlení je pak iluzivní hrou.

Ložnice / V prostoru ložnice byla kdysi kaple. Tu je možné společně s oknem oddělit závěsem, který kryje obvodové stěny ložnice. Za závěsy tak vzniká scéna krytá oponou.

Koupelny / Každá z koupelen je zcela v jiném duchu. V první jsme použili zrenovovanou historickou vanu. V druhé koupelně je dominantou deska z tropického dřeva v kontrastu s betonovým povrchem stěn a nerezovým WC.

Šatna / Součástí bytu je malá šatna. I zde jsme odkryli původní fresky.
ti architekti
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ti architekti