Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Venkovní schody a lanová dráha v Churu
Wendungsreiche Verbindung: Treppenanlage in Chur

Autor: Esch Sintzel Architekten | Philipp Esch, Stephan Sintzel
Krajinná architektura: Luzius Saurer
Adresa: Alte Schanfiggerstrasse, Chur, Švýcarsko | mapa
Investor: Stavební úřad kantonu Graubünden
Náklady: 4 800 000 Euro Realizace: 5.2010 - 10.2011
Soutěž: 2009

Pod kněžským seminářem St. Luzi se jako rudý had proplétá na západních svazích mezi vinicemi lineární stavba z cortenového plechu ulehčující spojení mezi jednotlivými částmi kantonální školy v Churu. V historii mělo situování budov na kopci a stavění vysokých kamenných zdí svůj strategický význam, který v dnešní době pozbyl na významu a novou výzvou je snazší dostupnost těchto dříve nedobytných míst. Výškový rozdíl mezi dolní loukou na břehu řeky Plesur a horní kantonální školou usazenou ve svahu ze churskou katedrálou musí žáci překonávat i několikrát denně. Nová pěší cesta je nyní pohodlnější a bezpečnější. Stezka v cotenovém tubusu je širší, kratší a zároveň bezpečnější, neboť podchází rušnou silnici St. Luzistrasse. Komu připadá cesta příliš strmá nebo počet stupňů příliš velký, pomáhá v překonání pětadvacetimetrového převýšení podzemní lanová dráha, která rovněž řeší otázky bezbariérovosti. Tento prvek zakončil proces sloučení obou místních středních škol. Schodiště je rozděleno do jedenácti segmentů v celkem čtyřech ramenech. Šestihranné otvory ve stěnách vylehčují konstrukci a zároveň umožňují výhled z cortenového tubusu. Vnitřek prostor je vymalován lesklou bílou barvou, zábradlí tvoří zvlněný perforovaný plech, který je z dálky téměř neviditelný a z blízky vytváří jemný dekor. Schodišťová ramena i veškeré podzemní prostory jsou z pohledového betonu. Plechové stěny mají tloušťku pouhých 12 mm. Ocelová konstrukce je zvenku vyztužena žebry. Všechny spoje jsou svařované, čímž se minimalizuje počet detailů a objekt lze vnímat jako jeden celek.
Situování a tvar schodiště bylo již předem dané místem, ale pro vnější vzhled se architekti nechali inspirovat horními arkádami u poutních kostelů v severní Itálii.
Další výhodou venkovních schodů je, že se studenti při přesunu mezi jednotlivými školními budovami mohou nadýchat čerstvého vzduchu a přijít na svěží myšlenky.
Autor: Petr Šmídek, 07.08.17
Návštěvnost: 2320 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.