Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rozšíření gymnázia Gallusstraße
Umbau und Erweiterung Gymnasium Gallusstraße

Autor: Hein Architekten | Matthias Hein
Spoluautor: Querformat ZT
Adresa: Gallusstraße 5, Břežnice, Rakousko | mapa
Web: www.bg-gallus.vobs.at
Investor: Bundesimmobiliengesellschaft
Náklady: 8 200 000 Euro Projekt: 2009-12
Realizace: 2011-13 Soutěž: 2008-09
Užitná plocha: 3340 m² Zastavěná plocha: 1480 m²
Plocha pozemku: 7200 m² Obestavěný prostor: 19390 m³

Krajinná architektura: Maria-Anna Moosbrugger
Umělecká spolupráce: Gerold Tagwerker

Ve svahu na jižním okraji centra Břežnice leží městský park, který původně náležel paláci knížecího rodu Thurn-Taxisů (vilu z roku 1848 pro obchodníka s bižuterií Gülicha v roce 1884 zakoupili Thurn-Taxisové a 1984 na muzeum zrekonstruoval Hans Purin), kde dnes sídlí umělecká galerie. V tomto malebném místě s výhledem na Bodamské jezero se nachází více než osmdesát druhů cizokrajných stromů a právem se řadí mezi nejzdařilejší příklady zahradní architektury poloviny 19. století (na výsledné podobě se podílel dvorní zahradník rodiny Thurn-Taxisů Václav Smetana, který byl českého původu). V roce 1878 založil v Břežnici řád Dominikánek soukromou dívčí klášterní školu, která se v roce 1913 přestěhovala do nové budovy ve východní části parku Thurn-Taxisů. Autory návrhu v tradičním slohu byla trojice architektů Grässel, Klingel a Dietrich ze stuttgartského ateliéru E. & R. Schleicher. Dnes památkově chráněná stavba byla v 60. letech minulého století rozšířena o další křídlo a na konci 80. let přibyla podzemní tělocvična (Werner Wertaschnig, 1986), jejíž střecha zároveň vytváří rozlehlé vstupní nádvoří. V roce 2008 se uskutečnila soutěž na nové výukové prostory, které měly nahradit dostavbu ze 60. let a současně zmírnit následky výstavby v blízkosti hodnotného parku. Zvítězil projekt místního ateliéru Hein-Troy architekten, kteří podstatnou část svého návrhu umístili do podzemí prosvětleného pomocí pěti zapuštěných atrií a podzemní chodbou spojující nový objekt s historickou budovou. Venkovní suterénní prostory přitom neslouží jen jako světlíky učeben a chodby, ale mají dřevěnou podlahu a mohou složit k odpočinku o přestávkách nebo neformální výuce. Tři dvory rovněž disponují venkovním schodištěm, kudy se lze ze suterénu dostat přímo na školní dvůr. K podstavbám stávajících budov a rozsáhlým zemním pracím se z důvodu finanční náročnosti nepřistupuje často. V případě rozšíření gymnázia Gallusstraße bylo potřeba uchovat historicky cenné prostředí a co nejméně narušit výhled.
Nízký třípodlažní kvádr je obložen mléčným sklem, které svým modrozeleným nádechem lépe splývá se zelení a lesklá fasáda odráží okolní prostředí. V nadzemních podlažích je shromážděno osm tříd (po 28 studentech) na patro. Třídy jsou rozmístěny po obvodu a uprostřed dispozice se nachází společné atrium, které slouží o přestávkách, ale také mimotřídní výuce. Lepší akustice v učebnách pomáhá dřevěný obklad stěn a linoleum na podlahách. Na střeše jsou na ploše přes 170 m² instalovány solární kolektory, které výrazně napomáhají k energetické soběstačnosti školy.
Autor: Petr Šmídek, 25.07.17
Návštěvnost: 3396 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.