Raiffeisenbank Satteins

Raiffeisenbank Frastanz-Satteins

Raiffeisenbank Satteins
Spolupráce:Peter Schneider, Otto Brugger
Adresa: Rankweiler Strasse 3, Satteins, Rakousko
Investor:Raiffeisenbank Frastanz-Satteins
Projekt:1994
Realizace:1995-96
Užitná plocha:549 m2
Obestavěný prostor:2664 m3


Dům se dvěma tvářemi a odlišnými funkcemi. Každá dokonale naplňuje svůj účel a přitom vytváří jeden dokonalý celek. Severním směrem do rušné ulice se dům obrací svou veřejnou tváří bankovní pobočky, která má podle všech očekávání podobu nedobytného trezoru. Pohledový beton s jasnými stopami po bednění připomínajícími nýtované pancéřové plchy. Pevně osazená rozměrná čtvercová okna lícují s fasádou zrcadlí okolní dění, aby nebylo snadné nahlédnout do vnitřní bankovní haly.
Jižní fasáda domu naopak ukazuje svoji privátní tvář, která obrácena do vzrostlé zahrady. Nabízí trojicí bytů, což je ve vesnici, kde má každý svůj vlastní rodinný dům, nezvyklé. Stejně tak nejsme zvyklí kombinovat bankovní provoz s bydlením. Výsledek nás však přesvědčí o správné cestě.
Na rozdíl od uliční části, která je dvoupodlažní, má zahradní část tři poschodí, čehož je dosaženo odkopáním zeminy, aby v suterénu mohla vzniknout regulérní bytová jednotka s výhledem do anglického dvora. Přísně strukturovanou jižní fasádu tvoří řada lodžií, které se kromě příjemného venkovního posezení starají také o dostatečné stínění interiéru.
Bankovní hala má výšku před jeden a půl podlaží. Velkorysé koncipovaný prostor nabízí výhled do všech stran a vůbec si nepřipadáte jako v přísně střeženém trezoru. Hra výškových úrovní pokračuje i v navozování různých atmosfér a výhledů. Z velkolepé haly obrácené do ulice prostor plynulé přechází do snížených přepážek bankovních úředníků, kteří pracují v malých jednotkách s klidným výhledem do zahrady. Výsledný objekt se nesnaží navazovat na místní tradici, ale na konkrétní místo a je výsledkem analogické čitelnosti a racionality.
0 komentářů
přidat komentář