Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rozšíření mateřské a základní školy v Satteins
Volksschule Kindergarten Satteins

Autor: Hein-Troy architekten | Matthias Hein, Juri Troy
Spolupráce: Bernd Rommel, Sacha Vaucher, Philipp Kupprion
Adresa: Schulplatz 5, Satteins, Rakousko | mapa
Web: www.vs-satteins.vobs.at
Investor: Obec Satteins
Projekt: 2007-09 Realizace: 2008-10
Soutěž: 2006 Užitná plocha: 2511 m²
Zastavěná plocha: 1596 m² Plocha pozemku: 6750 m²
Obestavěný prostor: 12622 m³

Krajinná architektura: Maria-Anna Moosbrugger
Umělecká spolupráce: Mathis Petrasch

Satteins je vesnice ležící v kopcích východně od Feldkirchu. Aby nemuselo jeho dva a půl tisíce obyvatel ustavičně sjíždět do údolí, poskytuje střed obce veškeré sociální zázemí, které navíc vzešlo z architektonických soutěží a veřejné stavby tak disponují těmi nejvyššími kvalitami, na jaké jsou ve Vorarlbersku všeobecně zvyklí.
Přestože se školní areál nachází v samém centru obce, je dostatečně chráněný před dopravou. Nově koncipovaný předprostor školy osázený stromy a lavičkami auta zcela vyloučil. Vstupní část návštěvníkům ukazuje záda. Jedná se však o stinnou severní fasádu. Celá dispozice ve tvarů písmene U se totiž upíná jižním směrem do školní dvora se stoletou lípou a dále pak se otevírá do alpské krajiny. Projekt na rekonstrukci školní budovy pochází od místního ateliéru Hein-Troy Architekten, kteří sto let starý objekt rozšířili o dvě nová křídla mateřské školy a základní školy s víceúčelovým sálem. Základní škola je provozně napojena na historickou budovu, která si uchovává svou dominantní roli. Dvoupodlažní mateřská škola pro pět dětských skupin dotváří celý soubor, ale je provozně zcela nezávislá.
Vůči krémově zbarvené omítce historické budovy se zdobenou fasádou, autoři nové dostavby přišli s nízkými kvádry s jednolitou fasádou z okrově probarveného pohledového betonu. Z blízky však plocha uchovává dekor, který po odbednění zanechaly dřevoštěpkové desky. Jistě ne náhodou má beton stejný odstín jako bednící dřevěné desky.
Třetím navrženým objektem, který dotváří vstupní nádvoří je drobný přízemní kvádr z pohledového betonu, který nabízí krytý přístřešek pro kola a za stěnou z dřevěných latí ukrývá odpadové kontejnery.
Autor: Petr Šmídek, 17.07.17
Návštěvnost: 2268 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.