Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Peci u Domažlic

Autor: Prodesi | Václav Zahradníček
Spolupráce: Michal Kotlas
Projektant: Jan Švarc
Adresa: Pec, Česká republika | mapa
Realizace: 2014 Užitná plocha: 122 m²


Rodinným domem, který leží v obci Pec u Domažlic, si jeho majitel, úspěšný atlet a bývalý reprezentant ČR v maratonu a půlmaratonu splnil svůj sen o bydlení v blízkosti Českého lesa. Původně přitom zvažoval koupi domu v historické části Domažlic, nakonec ale zvítězila příroda a výhledy do malebné krajiny.
Pozemek, na kterém stavba stojí, kupoval po částech, po dohodě s architektem.  Postupně se mu podařilo koupit tři sousedící pozemky, čímž se parcela zvětšila až na téměř 2.000 m².
Architektovi Václavu Zahradníčkovi dal investor volnou ruku. Jeho přání bylo vidět od jídelního stolu na nedaleký kopec Čerchov, dřevěná fasáda, vysoký prostor v obývacím pokoji a ložnice s koupenou situovanou v přízemí.
Pozemek se nachází při severním okraji zástavby obce. V okolí je volná zástavba se vrostlou zelení. Navržený dům je umístěn tak, abychom umožnili krásné výhledy do krajiny, především na nedaleký kopec Čerchov.
Jednoduchá obdélníková stavba (8 x 12 m) se sedlovou střechou je orientována oběma štíty k výhledům do krajiny (na sever a jih). Dominantním prvkem celé kompozice se stává černý vikýř s barevným vyložením, který je umístěn na západní fasádě domu. Dalším zajímavým prvkem je úzké podélné okno prořezávající celou východní fasádu od vstupních dveří přes roh až na fasádu jižní.
Do domu se vstupuje přes prostorné zádveří, ze kterého je z hlavní otevřené chodby domu přístupný obytný prostor vlevo a ložnicová část vpravo. Obytný prostor je otevřen do zahrady přes velkou jižní pobytovou terasu. V horním patře jsou potom dva dětské pokoje, koupelna a volná galerie pro různá využití.
Významným prvkem interiéru je dřevěná parapetní lavice kolem jídelního stolu, která je protažena až k jižní fasádě. K uzavření a vytvoření větší intimity pobytové části zahrady mezi terasou a silnicí pomohlo vytvoření terénního valu podél jižního okraje pozemku zeminou, která byla odtěžena při terénních úpravách a stavebních pracích.
Projekt
Fotograf
Martin Zeman
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 19.07.17
Návštěvnost: 6093 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.