Rodinný dům v Peci u Domažlic

Rodinný dům v Peci u Domažlic

Rodinným domem, který leží v obci Pec u Domažlic, si jeho majitel, úspěšný atlet a bývalý reprezentant ČR v maratonu a půlmaratonu splnil svůj sen o bydlení v blízkosti Českého lesa. Původně přitom zvažoval koupi domu v historické části Domažlic, nakonec ale zvítězila příroda a výhledy do malebné krajiny.
Pozemek, na kterém stavba stojí, kupoval po částech, po dohodě s architektem.  Postupně se mu podařilo koupit tři sousedící pozemky, čímž se parcela zvětšila až na téměř 2.000 m².
Architektovi Václavu Zahradníčkovi dal investor volnou ruku. Jeho přání bylo vidět od jídelního stolu na nedaleký kopec Čerchov, dřevěná fasáda, vysoký prostor v obývacím pokoji a ložnice s koupenou situovanou v přízemí.
Pozemek se nachází při severním okraji zástavby obce. V okolí je volná zástavba se vrostlou zelení. Navržený dům je umístěn tak, abychom umožnili krásné výhledy do krajiny, především na nedaleký kopec Čerchov.
Jednoduchá obdélníková stavba (8 x 12 m) se sedlovou střechou je orientována oběma štíty k výhledům do krajiny (na sever a jih). Dominantním prvkem celé kompozice se stává černý vikýř s barevným vyložením, který je umístěn na západní fasádě domu. Dalším zajímavým prvkem je úzké podélné okno prořezávající celou východní fasádu od vstupních dveří přes roh až na fasádu jižní.
Do domu se vstupuje přes prostorné zádveří, ze kterého je z hlavní otevřené chodby domu přístupný obytný prostor vlevo a ložnicová část vpravo. Obytný prostor je otevřen do zahrady přes velkou jižní pobytovou terasu. V horním patře jsou potom dva dětské pokoje, koupelna a volná galerie pro různá využití.
Významným prvkem interiéru je dřevěná parapetní lavice kolem jídelního stolu, která je protažena až k jižní fasádě. K uzavření a vytvoření větší intimity pobytové části zahrady mezi terasou a silnicí pomohlo vytvoření terénního valu podél jižního okraje pozemku zeminou, která byla odtěžena při terénních úpravách a stavebních pracích.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Prodesi