Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Autobusová zastávka Kressbad
Bushaltestelle Kressbad

Autor: Rintala Eggertsson Architects | Dagur Eggertsson, Vibeke Jenssen, Sami Rintala
Spoluautor: Baumschlager Hutter Partners | Oliver Baldauf, Carlo Baumschlager
Adresa: Krumbach, Rakousko | mapa
Projekt: 2013 Realizace: 2014

Mezi smělými návrhy zámořských architektů ověnčených prestižními cenami působí autobusová zastávka od Samiho Rintaly obyčejným dojmem. Pro tohoto finské architekta usídleného v Norsku jsou obdobné pavilony na každodenním programu. Bregenzský les se může svou neposkvrněností rovnat se severskou přírodou, kterou Sami Rintala velmi dobře zná a ctí. Svými saunami, vyhlídkovými věžemi a drobnými objekty Rintala pomáhá bystřit smysly a uživatele úzce propojit s okolní přírodou. Rintalovy stavby jsou nástrojem k lepšímu pochopení místa.
Téměř každý, kdo autobusovou zastávku navštíví, intuitivně zamíří k úzké štěrbině se schodištěm vedoucím k tribuně s výhledem na tenisové kurty. Co na tom, že se jedná o přidruženou funkci. V útulné tribuně budete zcela zaneprázdněni sledováním amatérských turnajů a zmeškáte nejeden autobus.
Zastávka je rozdělena na dvě identické části, které jsou výškově vzájemně posunuté. Středem objektu prochází jednoramenné schodiště (15 stupňů), kudy se dostanete na horní tribunu, aby šlo přehlédnout třímetrový plot obíhající tenisové kurty. Vnitřní prostory jsou černě mořené. Z lavice v přízemí lze proskleným otvorem sledovat přijíždějící autobusy, zatímco v horní části se na dvoustupňovou tribunu dokáže vměstnat velký počet tenisových fanoušků.
Podobně jako řada staveb v  okolí je i Rintalova zastávka obložná dřevěnými šindeli (včetně pultových střech). Není potřeba připomínat, že dřevo na stavbu zpracovali místní tesaři, ale pozoruhodné je, že šindele dobrovolně naštípali členové zdejšího dechového orchestru. Obvodový plášť ze šindelů zůstal bez ošetření a postupem času bude přirozeně šednout. Krytý prostor pod vykonzolovanou tribunou je využíván k odstavení jízdních kol.

Autor: Petr Šmídek, 25.06.17
Návštěvnost: 4253 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.