Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Pulec II

Autor: NEW WORK | Svatopluk Sládeček
Spolupráce: Lucie Surá, Petr Janík
Adresa: Suchého 14, Medlánky, Brno, Česká republika | mapa
Investor: soukromá osoba
Projekt: 2009 Realizace: 2011
Užitná plocha: 117 m² Zastavěná plocha: 75 m²
Plocha pozemku: 245 m² Obestavěný prostor: 530 m³

foto: Lubomír Fuxa
Novostavba stojí ve velmi úzké uličce brněnské čtvrti Řečkovice. Tato část čtvrti je tvořena převážně rodinnými domy a je hustě zastavěná.
Jde o zopakování a rozvinutí staršího konceptu malého rodinného domu, který autoři navrhli a zrealizovali již v letech 2000- 2003 ve Zlíně. Tehdy šlo o pokus zkoncentrovat ne snad nejmenší, ale hodně malé bydlení do objektu s výrazným prostorovým uspořádáním. Návrh byl zamýšlen jako opakovatelný, o to spíš, když se jeho první realizace nepodařila, z finančních důvodů, pečlivě a důsledně dokončit.
Základem koncepce je oválný půdorys, který upravuje objem na nezbytné minimum tak, že ve svém nejdelším rozměru dává příjemnou dimenzi hlavnímu obytnému prostoru a přitom odřezává rohy, kde by vzniklé prostory byly přebytečné. Ze severovýchodní strany je  křivočaré schodiště, v jehož středu je ve 2.np a pod schodištěm v 1.np koupelna, logicky situovaná k „chladné“ straně a do ulice s nejúspornější možnou délkou napojení vody a kanalizace. Vstup do objektu je z ulice přes předsazené zádveří. Obytný prostor plynule protéká schodištěm z přízemí do patra. V 1.np je  kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, pracovna a WC. Hlavní prosklená plocha je obrácena k jihozápadu a na výhled do údolí. Možnost pohybu a nastavení této hlavní skleněné plochy odlišuje návrh od původního řešení, stejně jako balkon v hlavní ložnici v patře. Ve 2.NP se nachází koupelna s WC, chodba, ložnice  a dva dětské pokoje. Z venku je přístupný sklad zahradních potřeb umístěný pod vnitřním schodištěm.
Stavba je v přízemí,v části do ulice zděná z plynosilikátů, ostatní konstrukce jsou hrázděnou dřevostavbou. Dům je opláštěný profilovaným plechem černé barvy.
studio NEW WORK
Projekt
Fotografie
Lubomír Fuxa
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 14.07.17
Návštěvnost: 5766 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.