Rodinný dům Pulec II

Rodinný dům Pulec II
Spolupráce:Lucie Surá, Petr Janík
Adresa: Suchého 14, Medlánky, Brno, Česká republika
Investor:soukromá osoba
Projekt:2009
Realizace:2011
Užitná plocha:117 m2
Zastavěná plocha:75 m2
Plocha pozemku:245 m2
Obestavěný prostor:530 m3


Novostavba stojí ve velmi úzké uličce brněnské čtvrti Řečkovice. Tato část čtvrti je tvořena převážně rodinnými domy a je hustě zastavěná.
Jde o zopakování a rozvinutí staršího konceptu malého rodinného domu, který autoři navrhli a zrealizovali již v letech 2000-03 ve Zlíně. Tehdy šlo o pokus zkoncentrovat ne snad nejmenší, ale hodně malé bydlení do objektu s výrazným prostorovým uspořádáním. Návrh byl zamýšlen jako opakovatelný, o to spíš, když se jeho první realizace nepodařila, z finančních důvodů, pečlivě a důsledně dokončit.
Základem koncepce je oválný půdorys, který upravuje objem na nezbytné minimum tak, že ve svém nejdelším rozměru dává příjemnou dimenzi hlavnímu obytnému prostoru a přitom odřezává rohy, kde by vzniklé prostory byly přebytečné. Ze severovýchodní strany je  křivočaré schodiště, v jehož středu je ve 2.np a pod schodištěm v 1.np koupelna, logicky situovaná k „chladné“ straně a do ulice s nejúspornější možnou délkou napojení vody a kanalizace. Vstup do objektu je z ulice přes předsazené zádveří. Obytný prostor plynule protéká schodištěm z přízemí do patra. V 1.np je  kuchyň s jídelnou, obývací pokoj, pracovna a WC. Hlavní prosklená plocha je obrácena k jihozápadu a na výhled do údolí. Možnost pohybu a nastavení této hlavní skleněné plochy odlišuje návrh od původního řešení, stejně jako balkon v hlavní ložnici v patře. Ve 2.NP se nachází koupelna s WC, chodba, ložnice  a dva dětské pokoje. Z venku je přístupný sklad zahradních potřeb umístěný pod vnitřním schodištěm.
Stavba je v přízemí,v části do ulice zděná z plynosilikátů, ostatní konstrukce jsou hrázděnou dřevostavbou. Dům je opláštěný profilovaným plechem černé barvy.
studio NEW WORK
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od NEW WORK