Kiosk Hafen Riechenbach

Kiosk Hafen Riechenbach
Adresa: Am Seefeldquai 51, Curych, Švýcarsko
Soutěž:02.2001
Realizace:2003 - 05.2004
Užitná plocha:165 m2
Zastavěná plocha:184 m2
Plocha pozemku:730 m2
Obestavěný prostor:999 m3
Náklady:1 300 000 CZK


Nový „Kiosk“ je zamýšlen jako pavilon v památkově chráněném parku u curyšského jezera, jako objekt mezi stromy se zařadí jako další článek do krajiny volného času. Zásadně jde o jednolité pojetí fasád a o potlačení rozdílnosti přední a zadní strany objektu, ve prospěch celistvého, skulpturálního obrazu.
Novostavba je zhotovena z oceli pro vytvoření lehkosti a transparentnosti. Aby se předešlo vandalismu a znečištění, bylo jako fasádní materiál vybráno izolační sklo, které se dá snadno čistit a problém graffiti je vyřešen taktéž. Jednotlivá skla jsou barevná a více či méně průhledná. Proto se kiosk v noci stává svítícím objektem v parku a tvoří také večer atrakci pro kolemjdoucí. Barevnost dodává pavilonu středozemní atmosféru a vypůjčuje mu svou specifickou identitu.
Nový stavební objekt formuluje díky své polygonální půdorysné formě s jednoduchými prostředky venkovní vztahy. Hlavní vstup a zahrádka pro letní provoz restaurantu jsou zdůrazněny konkávním „odvinutím“ fasády a orientací k jezeru. Kiosk se skládá ze schůdné prodejny, která může být v létě velkoryse otevřena.
Příchody k veřejným záchodkům jsou díky specifické geometrii restauračního provozu odvráceny a dovolují dobrou sociální kontrolu.
Polygonální stavební těleso nechce být považováno za formální slovník, nýbrž jako prostředek, který dovoluje vhodný styk prostoru, programu a kontextu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od AFGH