Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mateřská školka ve Svojeticích

Autor: Pavel Hnilička Architekti, s.r.o. | Pavel Hnilička
Spoluautor: Daniela Šteflová, Adam Vojtek
Adresa: V Průhonu 153, Svojetice, Česká republika | mapa
Web: www.skolka-svojetice.cz
Investor: Obec Svojetice
Projekt: 2012-13 Realizace: 2015
Užitná plocha: 758 m² Zastavěná plocha: 809 m²
Obestavěný prostor: 2147 m³

foto: Lukáš Žentel
Zadáním projektu nové školky byly 2 klasické třídy pro 25 dětí a jedna menší pro cca 12 dětí. Součástí návrhu je universální sál pro děti a další společenské a výukové akce v obci. Sál lze využívat samostatně od provozu školky. Ve školce se vaří pro místní potřeby.
Školku jsme navrhli na východní okraj obce podél cesty na Louňovice. Navazuje na stávající umístění školky u fotbalového hřiště. Poloha je v obci dobrá a dobře navazuje na systém komunikací tak, aby byla školka dobře dostupná a přitom měla klidnou polohu.
Při návrhu domu jsme se inspirovali tradiční vesnickou architekturou usedlostí. Tyto stavby mají obyčejně velmi příjemný venkovní prostor dvorů, kde se člověk cítí dobře. Pobyt venku a hry dětí se tak mohou odehrávat v chráněném
prostoru dvora, odkud lze snadno přehlédnout všechny dveře a kde je kontakt s prostory uvnitř. Zahrada se otevírá a rozšiřuje na jih přes krytou kolonádu. Kolem vnitřního dvora obíhá sloupořadí, které je dle umístění otevřené nebo zasklené. Hlavní vstup je přes dvůr, aby byla nastavena sociální kontrola přicházejících návštěvníků. Do sálu lze vstoupit naopak při kraji. Zásobování se děje ze zadní části, kde za domem vzniká menší zpevněná plocha.
Kuchyni jsme umístili tak, aby přímo navazovala na dvě hlavní třídy, do kterých jsme umístili v rozích podávací okénka. Do třetí malé třídy, resp. do její přípravny se jídlo bude přepravovat vozíčkem. Sál i třídy je možné otevřít do krovu, případně do nich vestavět mezipatra a hrací prvky, jako jsou skluzavky, domečky apod.
Dům jsme navrhli velmi prostě s ohledem na investiční náklady. Je až na část půdorysu jednopodlažní zakončený sedlovou střechou, která bude tvořit zároveň stropní konstrukci. Předpokládáme vyzdění z keramických izolačních tvárnic a založení na základových pasech z prostého betonu. Stěny navrhujeme bíle omítnuté, okna a sloupy dřevěné z lepeného lamelového smrku, střešní krytinu pak ze šedých střešních šablon skládaných nakoso (česká šablona). Dům jsme uvažovali v tzv. nízkoenergetickém standardu, aby se snížily náklady na provoz stavby.
Pavel Hnilička Architekti
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 24.07.17
Návštěvnost: 3138 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.