Byt na Letné

Rekonstrukce bytu v památkově chráněném domě z roku 1938

Byt na Letné
Projekt:2016
Realizace:01 / 2017
Užitná plocha:120 m2


Prezentovaný byt se nachází v Praze 7 na Letné v objektu, který pochází z roku 1938. Celý objekt je kulturní památkou, což se projevuje jak ve společných částech, tak v samotných interiérech bytů. Dochovali se např. původní dveře a opaxitové obklady za topením.
Celková koncepce návrhu tedy vychází ze zachování těchto cenných prvků a jejich vhodného doplnění nebo podtržení.
Byt má rozlohu cca 120 m² a přáním klientů bylo mít co největší pobytový prostor. Ložnici tedy byla věnovaná minimální plocha propojená skleněnou příčkou s prostornou šatnou.
Návrhu předcházela rešerše historických fotografií, ze kterých vzešla inspirace na vytvoření velkých prosklených dveří do vstupní haly. Ty se původně v bytech nacházely, byla tedy vytvořena jejich replika, díky které se ze vstupní haly stal prostor plný světla.
Koupelna je řešená minimalisticky s použitím bílého lesklého obkladu, jako odkazu na opaxitový obklad za topením s akcentem ve sprchové koutě, kde je použitý travertin, stejně jako ve vstupní hale objektu. Podlaha využila původních parket, které byly sjednoceny světlým mořením. Stejné moření je pak použito na jídelním stole. Velká většina nábytku byla navržena a vyrobena na míru.
Důležitou roli v interiéru hraje osvětlení, které se materiálově, a částečně i tvaroslovím, odkazuje na historii domu, zároveň mu ale dává nový nádech.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skutečně krásné
Květa Podroužková
23.06.17 01:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Objectum