Ludwig Erhard Haus

Ludwig Erhard Haus
Adresa: Fasanenstrasse 83-84, Berlín, Německo
Soutěž:1991
Realizace:1994-97
Užitná plocha:22000 m2
Náklady:152 500 000 Euro


Nová budova berlínské burzy je situována do dosti komplikovaného prostředí. Sousedství hlavního nádraží ZOO je jistě výhodou nikterak však tvar parcely, která sice na jedné straně sleduje uliční čáru, nepravidelně však uskakuje na druhé straně místa. Grimshaw dokázal geniálně uzpůsobit hlavní nosnou konstrukci budovy parcele a téměř plně ji zastavěl. Primární nosné oblouky jsou kloubově uloženy v nejzazších místech parcely a na nich je pověšen sekundární systém táhel a na nich ukotvených stropů.
Výška nosných oblouků je různá dle rozpětí, její hodnota však v rytmické řadě nijak extrémně neklesá ani nestoupá, vzniká tím příjemná organická slupka, která z celé budovy vytváří tvar ulity (patrné z modelu...).
Použití materiálů je v budově ponecháno na klasické grimšóoské estetice kovu a skla + designovaná litina. Skvostné interiéry atrií s jezdícími výtahovými kapsulemi, můstky spojující části kancelářských bloků, schodiště s madly, toalety - to vše je navrženo až do posledního detailu a je z něj cítit svěží duch estetického high-tech, který Grimshaw vyznává.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Nicholas Grimshaw