Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce chaty v Pošumaví

Autor: Sráč Sam
Adresa: Česká republika
Realizace: 2015 Užitná plocha: 80 m²
Zastavěná plocha: 54 m²

Rekonstrukce stavby u malé obce v Pošumaví patří mezi projekty Umělec na Chatě (AiC Artist in Cottage), které od r. 1986 rozvíjí Sráč Sam v rámci Vize pro novou kulturu a její místo. Jde o možnosti pohybu člověka mezi místy vytyčeného jednoduchými podmínkami. Optimální prodloužení životnosti existujících staveb se záměrem zbytečně nezastavovat nové plochy. Minimalizovat spotřebu na nejnutnější možné náklady se zachováním standardů současného bydlení a zajistit účelné využití stavby. V konkrétním projektu chaty v Pošumaví Sráč Sam hovoří o kontinuálním zločinu. Projekt obsahuje postupy vyrovnávání se s pozůstalostí včetně přijetí sporných odkazů dědictví, jako je například stráň z rododendronů u lesa. Vědomou akceptací kánonu kutilství se výsledná podoba stavby stává nositelem časové i kulturní kontinuity. Zločin se přeneseně zrcadlí i v bokorysech stavby, které jsou tvořeny tvarem sekery.
Podoba a charakter místa pro bytí je zřetelným znakem kulturní identity. Otázka, jak uspořádat svůj habitat, je společná všem a tvoří nedílnou součást naší skutečnosti.

Projekty Umělec na chatě reflektují individuální a kolektivní potřeby pro práci. Obvykle jsou založené na sdílení prostoru, který poskytuje zázemí pro sdružování a komunikaci nebo naopak pro možnost samostatné soustředěné práce. Chata slouží především jako místo pro soustředěnou práci. Důvodem využívání externího bydlení je situace, že Sráč Sam rodinný dům v České Bříze v různých podobách otevřel veřejnosti. Stavba byla postavena v roce 1970 ve svahu, na úpatí lesa s širokým výhledem na Šumavu a do Klatovské kotliny. Ve výšce 600 m. Počet drobných staveb byl původně omezen a bylo uděleno šest stavebních povolení. Z původního záměru zde nevytvářet chatovou oblast sešlo a během osmdesátých let byla chata obestavěna dalšími drobnými rekreačními objekty.
Zastavěná plocha 54 m2 s půdorysem o rozměrech 6 x 9 m a podlahové ploše 80 m2, z toho 50 m2 obytné, 30 m2 technické. Technická část zůstala po rekonstrukci v původním stavu a je zahloubená do terénu. Jedná se o betonové zděné pásy překryté betonovými panely, na kterých je umístěna obytná část chaty. Nosný skelet tvoří původní rámová dřevěná konstrukce s novým krovem a novým vnějším i vnitřním opláštěním obvodového zdiva. Vnitřní příčky zůstaly částečně beze změn. Při rekonstrukci krovu byla změněna výška stropů a přidaná dřevěná konstrukce zůstala přiznaná. Elektroinstalace vedená v lištách byla zapuštěna do zdí. Místa, kde bylo potřeba pro rozvod vydlabat pohledové trámy, byla později jednoduše překryta kusem pozinkovaného plechu přiklepaného po obvodu hřebíky. Pozinkovaný plech se objevuje v interiéru ještě několikrát. Pod původními kamny Club, jako obklad v kuchyňském koutu, v koupelně a také u oplechování vchodových dveří. Ideou bylo ponechat vše, co je funkční, a na nové části použít vše, co je nabízeno jako pracovní či prefabrikované. Původní stavba byla rozšířena o balkón, který prodlužuje ložnici. Ta je chráněna vnější vestavěnou žaluzií. Balkón je opatřen venkovním závěsem, který poskytuje přiměřenou intimitu. Lehká vzdušná konstrukce s povlávající látkou poskytuje obyvatelům stavby to, k čemu vybízí okolní krajina, jednoduše s ní splynout.
Výsledkem je nízkonákladová rekonstrukce, která plní účelně funkci pohodlného užívání. Obvodové stěny o síle 7,2 cm bylo potřeba zateplit. S přístupem poznání hranice mezi technologickými možnostmi, apelem na pasivitu a skutečným stavem konkrétního využívání stavby došlo k zesílení obvodových stěn na 11 cm bez vnějšího dřevěného fasádního provětrávaného roštu. Tento krok byl zásadní pro celkové vnímání stavby. Optimalizace materiálové a energetické spotřeby vzhledem k užívání. Volba prefabrikovaných dřevěných oken také silně ovlivnila podobu stavby. Podobných momentů vyrovnávání se s limity bylo v průběhu opravy mnoho.
Citlivou reakcí na chatařský kutilský étos bylo nové osazení železného objektu, který nahradil dřívější paroží ve štítě. Železný plech byl použit podobným způsobem jako pozinkovaný plech v interiéru. Zde bez povrchové úpravy s předpokladem, že vlivem povětrnostních podmínek zreziví na dřevěné fasádě, která postupem času zčerná.
Předurčená dispozice zůstala. Centrálním a spojujícím místem v chatě je obývací pokoj s kuchyňským koutem a chodbičkou, která vede do ložnice, hygienického zázemí a malého zádveří zadního vchodu s vestavěným úložným prostorem. Prosklená veranda tvoří hlavní vstup. Byla zachována lakovaná stěna z borových palubek a vede rovněž prosklenými dveřmi do pokoje s vodorovnými vybílenými prkny. Původní tmavý prostor malé chaty získal, díky přirozenému pronikání světla, charakter klidného, volně plujícího času bez ztráty intimity.
Denisa Bytelová, 2017

www.umelec-na-chate.webnode.cz






















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 06.06.17
Návštěvnost: 8632 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.