Byt v podkroví

Byt v podkroví
Mladý pár nás poprosil o konzultaci dispozičních úprav drobného podkrovního bytu. Po prostudování plánovaných změn jsme připravili kontrastudii kompletní rekonstrukce na principu otevření a sjednocení, s níž překvapení klienti k naší radosti souhlasili. Hlavní problém spočíval v tísnivé dipozici ignorující potenciál podkroví. Prvním krokem k získání funkčního a vzdušného bytu bylo odstranění všeho vyjma nosných konstrukcí, zateplení střechy a vytvoření dvou nových oken. Demontáž podhledů odhalila konstrukci krovu, oboustranně prosvětlila prostor a otevřela jej do výšky. Změť příček nahradilo kompaktní hygienické jádro uprostřed dispozice, které elegantně definovalo nové provozní řešení: kontinuální prostor, dvoupokoj pro děti a minimální ložnici pro rodiče.

Linie nábytku je integrální součástí prostoru a zároveň ho definuje. Sjednocuje podkroví od vstupní haly až po pracovní kout a spojuje v sobě většinu zásadních funkcí. V průběhu se transformuje z botníku přes úložné zásuvky, kuchyňskou linku, lednici, pohovku až do pracovního stolu. Decentní natočení lednice o 20 stupňů opticky zvětšuje obývací část a zároveň ji mnohem lépe odděluje od kuchyně. Protější ocelová mřížka se přizpůsobí knihám, gramofonu, palivovému dříví i kouřovodu a mírní vizuální konflikt krbových kamen s TV. Zároveň tvoří (materiálový) celek s trojicí bytelných stolů na míru. Jediný přímý výhled z obytného prostoru umožňovalo otřesné trojdělené okno, jehož rám zakrýval zhruba třetinu celkové plochy. Jeho výměna byla zásadní: ač stále nejobyčejnější plastový rám, tak nedělený, bez závěsů a s dubovým parapetem krásně rámuje výhled na okolní střešní krajinu. Rozmístění, výška a druh svítidel podtrhují charakter podkroví.

Materiálově dominuje dřevo. Nábytek je z březové překližky, podlaha a desky stolu z masivního dubu.
Staré krovní konstrukce byly ošetřeny olejem a zůstaly v původní barevnosti, zatímco nové trámy jsou zlehka zataženy bílým nátěrem. Konstrukce mřížky a stolů jsou z přirozené matné oceli. Vstupní prostor, hygienické a technické místnosti určuje tmavá dlažba na podlaze přecházející v bílý obklad na stěnách s navazujícícm spárořezem a postupně se snižujícími rozměry. Minimum prostoru vedlo k jeho důslednému využívání (velmi nízké postele s odkladním a úložným prostorem pod šikminou střechy, velmi hluboké zásuvky procházející za příčku, vana se sprchovým koutem za rohem, prádelna). Výsledek umožnila také skvělá spolupráce a pochopení ze strany klientů.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od NEUHÄUSL HUNAL