Rodinný dům v Mořině

Rodinný dům v Mořině
Realizace:2005
Užitná plocha:94 m2
Zastavěná plocha:53 m2
Náklady:1 400 000 CZK


Náchodsko-brněnský ateliér ARCHTEAM se stal během své existence vyhlášeným odborníkem v oblasti úsporného a kvalitního bydlení. Jeho rodinné domy získaly několik významných ocenění a jsou vyhledávány stavebníky, kteří dokáží ocenit dispoziční kvality domu a jednoduché architektonické formy.
Nízké náklady s sebou přinášejí kratší čas na projektování. Jediným rozumným východiskem, jak dodat levný a zároveň kvalitní dům, je použít typový projekt. Osobně typové projekty nenávidím, poněvadž v sobě neodrážejí ani charakter parcely, ani osobnost stavebníka. Je to začarovaný kruh, z kterého lze jen stěží uniknout.
Velmi dlouho jsem si myslel, že neexistuje typový dům, který by byl řekněme archetypální a univerzální. Své názory jsem musel přehodnotit, když jsem poprvé uviděl fotografie tohoto domu v Mořině u Karlštejna. Tento dům si dokáži představit v mnohých situacích a vždy působí jako uspokojivé řešení. Je to zajímavé, ale univerzální formy pravděpodobně existují.
Jan Kratochvíl



Dům se nachází na pozemku uprostřed zástavby rodinných domů. Charakterem venkovské zástavby vyhovuje přísným požadavkům CHKO Český kras. Stavba působí kompaktním dojmem, její výraz je založen na jednoduchém kultivovaném tvaru a kompozici oken.
Objekt je přízemní s obytným podkrovím. Celé opláštění domu - obvodové stěny a střešní plášť - jsou ze sendvičových samonosných panelů z OSB desek s izolační výplní z polystyrénu. Tím jsou zajištěny výborné tepelně izolační vlastnosti domu
bez tepelných mostů - s nízkou energetickou náročností.
Otvory jsou navrženy s ohledem na světové strany a na propojení interiéru se zahradou.
Dům byl navržen s ohledem na ekonomické možnosti mladých manželů.
autorská zpráva
22 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Naprosto nejlepší co jsme viděl
Libor
13.12.06 01:01
Všude jo?
Martin Poruba
04.05.07 09:54
nádhera
selimon
17.11.07 09:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ARCHTEAM