Vila rodiny Wittalových

Vila rodiny Wittalových
V příkrém svahu pisáreckého kopce byla roku 1932 postavena podle návrhu Heinricha Bluma vila pro židovskou rodinu Wittalových. Oproti jeho dřívějším tradičněji pojatým vilám v nedaleké Preslově ulici patří tento dům již k projevům funkcionalismu se snahou o jeho organické pojetí.
Hmotu dvoupatrové stavby tvoří jednoduchý kvádr, ke kterému jsou připojeny hmoty oválné zahradní terasy a pravoúhlého rizalitu. Do suterénu architekt umístil obslužné prostory, horní dvě patra tvoří dvě téměř shodné samostatné bytové jednotky přístupné z elegantního točitého schodiště.
Oba byty jsou rozděleny na část obslužnou, orientovanou do ulice, a obytné místnosti s výhledem do zahrady, mezi něž patří i prosklené prostory nárožní verandy. Velká oválná terasa je přístupná z bytu v prvním patře, k hornímu bytu náleží balkon. Snaha o organickou práci s hmotou se projevila v zaoblených tvarech schodišť i vstupního rizalitu a v použití nautických detailů kruhových oken a lodních zábradlí. Architektu Blumovi se však nepodařilo uvolnit hlavní obytný prostor z ortogonálního sevření obdélného půdorysu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Bohdan
13.11.23 10:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Heinrich Blum