Přednášková budova Billa a Melindy Gatesových

Bill & Melinda Gates Hall

Přednášková budova Billa a Melindy Gatesových
Spolupráce:Ung-Joo Scott Lee, Ted Kane
Adresa: 107 Hoy Rd, Ithaca, USA
Investor:Cornell University
Projekt:2010-11
Realizace:2012-14
Užitná plocha:9425 m2
Plocha pozemku:5200 m2


Přednášková budova Billa a Melindy Gatesových se nachází v sousedství kryté atletické dráhy Barton a basebalového hřiště Hoy. Nový objekt oživuje původně málo využívanou část univerzitního campusu a současně vytváří důstojnou vstupní bránu do školního areálu. Fasáda je ze tří stran obložena zářícími panely z nerezové oceli. Vykonzolovaný objekt překrývá vstupní náměstí. Studenti mohou rovněž obývat přírodně ztvárněnou krajinu a roytroušené skulpturální útvary. Děrovaný kovový plášť obalující fasády poskytuje stín učebnám a zároveň vytváří souvislý dynamický a proměnlivý povrch. Pro navrhování výsledného tvaru a jednotlivých povrchů byly použity vyspělé digitální modelovací nástroje. Konkrétní vzor vzešel z úzkého propojení vědy a umění.
Stavební program je uspořádán tak, aby podporoval společenskou i akademickou interakci a rozšířil vzdělávání i mimo klasické výukové prostory. Hlavní komunikace jsou uspořádány kolem zaskleného atria, které probíhá po fasádě přes celou výšku budovy a je ukončeno světlíkem. Skleněná obálka odkrývá dění na všech podlažích. Kolem atria jsou uspořádány místa k neformálnímu setkávání a studiu. Atrium doslova navozuje přímé spojení mezi jednotlivými disciplínami. Další vzájemná setkání a improvizované schůzky lze uspořádat ve výklencích na chodbách, kde zasklení přes celou světlou výšku podlaží umožňuje další projení s kancelářemi a učebnami. Zároveň se může proměnit v místo, kam se promítá grafika, slouží jako tabule nebo umísťují poznámky.
Gates Hall disponuje řadou energeticky úsporných systémů, které vyjadřují zodpovědnost Cornellovy univerzity k životnímu prostředí a zároveň vytvářejí zdravější životní prostředí. Objekt je navržen tak, aby dokázal co nejvíce využít přirozené denní osvětlení. Gates Hall je otevřené a transparentní prostředí, které je zdravé pro studenty po všech stranách. Technologicky pokročilá skleněná fasáda, děrované kovové stínění a technologické zařízení přispívají ke 30% snížení energetické náročnosti v porovnání s podobnými akademickými budovami. K dalšímu snížení dopadu budovy na celkové životní prostředí, byly při stavbě použity místní materiály, které byly již částečně recyklovány.
Morphosis Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Morphosis