Cube x Cube Gallery

Cube x Cube Gallery
Soukromá galerie Cube x Cube v Kryštofově údolí
Převážnou část života trávíme v interiérech. Mnohdy kvalitu domu odvozujeme jen na základě vnějšího vzhledu. V případě galerie Cube x Cube jsme tohoto povrchního hodnocení ušetřeni, neboť stavba postrádá tradiční obvodový plášť, je zanořená do země a my se můžeme plně oddat jedinečné scénografii prostředí. To, že si z návštěvy galerie nemůžete odnést představu o budově, ale jen na sebe nechat působit samotnou expozici, není jedinou zvláštností tohoto projektu.
Kryštofovo Údolí se rozkládá v malebném údolí pod Ještědským hřbetem. Hluboké údolí říčky Rokytka, kudy kdysi procházela pašerácká stezka, bylo původně místem hornické osady založené v první polovině 16. století. Svatý Kryštof, patron horských cest a horníků, dal jméno osadě i dřevěnému baroknímu kostelu z konce 17. století. V polovině 18. století zde byla ukončena těžba stříbra a od 19. století je vyhledávaným romantickým místem k rekreaci.

Obec čítající méně než 350 stálých obyvatel tvoří z velké části tradiční podstávkové domy, které jsou charakteristické pro celé severočeské hraniční trojmezí, a proto byla vesnice v roce 2005 prohlášena za památkovou rezervaci. Obec s dlouhou betlémářskou tradicí se může rovněž pyšnit třetím největším orlojem v České republice a jedním z nejromantičtějších železničních viaduktů. Dvě stě metrů dlouhý klenutý most se mírně stáčí do oblouku a podpírá jej čtrnáct kamenných pilířů.
V blízkosti této technické železniční památky byla před čtyřmi lety otevřena soukromá galerie zcela se vymykající svou koncepcí, neboť provozovateli nešlo o skupování umění za účelem zhodnocení investice, budování rozsáhlých sbírek ani o vystavování uměleckých děl po vzoru Kunsthalle. Zdejší krátkodobé expozice představují pokaždé jedinečnou interakci umělce s netradičním galerijním prostředím.
Stejně tak, jako jsou nezapomenutelné vernisáže, je pozoruhodný příběh stavby a klienta ideální náplně galerie. Movitý klient si přestavěl bývalé rekreační centrum ROH za Novinským viaduktem pro potřeby vlastního bydlení. Jeho původní architektka přestavěla bazén o rozloze 15 x 25 metrů na rozlehlou garáž, kde chtěl investor začít sbírat a opravovat historická auta. Současně projevil zájem o sběratelství vína. Navštěvoval degustační kursy ve známé liberecké vinotéce Decanté, jejímž prostřednictvím se poznal s architektem Petrem Stolínem, kterému svěřil návrh soukromého vinného sklípku v Kryštofově Údolí.
Architekt Stolín naopak svého klienta často zval na vernisáže do galerie Die Aktualität des Schönen, kterou před mnoha lety založil a dodnes vede jeho bratr Jan Stolín. Tím se před investorem odhalil další fascinující svět umění. Začal se blíže seznamovat s profesionálními umělci, kteří se dlouhodobě zabývají jedním tématem. Nezajímal se však jen o jejich výsledné práce, ale také myšlenkové procesy a celoživotní hledání, která jsou na hony vzdálená obchodnímu světu.
Po krátkých úvahách se rozhodl poskytnout umělcům ve své galerii prostor k jejich dalšímu rozvoji. Zpočátku možná zcela netušil, co bude výsledkem, ale cítil, že se chce uměním obklopit a sdílet tyto pocity se svou rodinou a přáteli. Na rozdíl od jiných filantropů umění nesbírá, nebuduje sbírku, nepouští se do obchodu, ale poskytuje prostor, aby mohla vzniknout kvalitní věc ke společnému sdílení.
Architekt Petr Stolín získal klientovu absolutní důvěru a umělecký vedoucí Jan Stolín v současnosti  zajišťuje výběr umělců a výstavní program včetně hudební složky při vernisážích. Každoročně se v galerii Cube x Cube od jara do podzimu se uskuteční dvě až tři události.
Architekti přitom do stávajícího objektu provedli relativně malý počet zásahů. Výstavní prostor o výšce 3,5 m je vizuálně rozšířen odkrytým pohledem na metrové střešní vazníky. Autoři ponechali světle šedě natřené stěny a doplnili k nim černé závěsy, které lze kdykoliv odstranit. Výstavní prostor nemá žádné horní osvětlení. Bohatě si vystačí s umělým zdrojem. Profesionální technické a audiovizuální zázemí se navíc starají o umocnění prostorového zážitku. Doprostřed autoři vložili šest bílých pojízdných krychlí o hraně 2,3 metru, s nimiž se umělci při své instalaci musí nějak vypořádat nebo je odsunout stranou. Zatím se však nestalo, že by se kompozice některé z výstav opakovala nebo se s kostkami zcela nepočítalo. Systém pojízdných kostek umožňuje nespočet kompozic a stále nová vymezení prostoru. Můžete se tak těšit, že vás každá další výstava překvapí nejen uměleckou instalací, ale také zcela novou prostorovou kompozicí.
Galerie Cube x Cube v Kryštofově údolí si udržuje libereckého ducha ukrytého na konci cesty v upršené dolině. Všichni o ní někdy slyšeli, ale jen málokdo ví, kde se ve skutečnosti nachází nebo ji dokonce sám navštívil.
psáno pro časopis Architect+
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Petr Stolín, Jan Stolín