Rodinný dům v Dobříši

Rodinný dům v Dobříši
Spolupráce:Růžena Šenoldová
Realizace:2016
Užitná plocha:171 m2


foto: BoysPlayNice

Dům je umístěn v chatové kolonii nedaleko obory sestávající se z roztodivných domků malého měřítka vystavěných podle chuti a schopností jejich vlastníka. Domky většinou "nepolíbenými architekturou", vyrůstajícími improvizací z libovůle jejich tvůrce.
Námi navržený dům je také trochu tvarovou hříčkou motivovanou přáním jeho budoucích obyvatel mít "měkký" dům, který "nebude krabicí" a bude postavený z přírodních materiálů.

Dům je umístěn v severní polovině pozemku, jižní část pozemku je využita zahradou. Jeho velikost se odvíjí od místních regulativů a velikosti okolních staveb. Dispoziční řešení následuje orientaci a umístění domu, obytné místnosti jsou orientovány do zahrady, v severní části domu jsou umístěny obslužné místnosti. V přízemí tvar domu zdůrazňuje vstup a otevření do zahradní terasy. 

Konstrukčně je dům dřevostavbou z masivních dřevěných panelů. Plášť je zateplen dřevovláknitou izolací, finální vrstvou jsou modřínové šindele. Fasáda ze štípaných šindelů dává domu drobnější měřítko a sounáležitost s lesem za zády, relativně snadno kopíruje tvar stavby. V interiéru je velkou měrou přiznána konstrukční podstata domu - masivní dřevěné panely stěn a stropů. Část stěn je opatřena šindeli a hliněnou omítkou. Podlahy v celém domě jsou kaučukové.

Objekt je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda, pasivního standardu domu je dosaženo osazením rekuperace.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Dokončit
Aleš Pudil
23.03.17 09:28
Zdařilé
Radek Štencl
29.03.17 01:53
domky okolo
Pavel Šebesta, předseda osady
23.12.17 06:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Mimosa architekti