Vila ve svahu

Vila ve svahu
Jedná se o dvoupodlažní dům ve strmém svahu. Přístup do domu je z ulice ze severní části. Celé spodní podlaží je z pohledu ulice skryto pod terénem; plochá střecha byla řešena jako zelená (zatravněná střecha se závlahovým systémem a vlhkoměrem). Horní podlaží tvoří pouze menší kvádr kolmo posazený na spodní větší zapuštěný kvádr. V horním podlaží se nachází vstupní hala, velká dvougaráž, šatna a samostatná jednotka, která může sloužit jako menší byt či kancelář.

Spodní podlaží je obytné, celé otevřené velkými prosklenými plochami do zahrady, ze které je nádherný výhled do okolí. Centrem obytného podlaží je otevřený prostor s kuchyní. Dominantu prostoru tvoří točité betonové schodiště. V hale je také umístěn prosklený výtah, který zajišťuje plnou bezbariérovost objektu.

Na tento obytný prostor jsou navázány užitné prostory - technická místnost, sklad, toaleta. Na jednu stranu je potom situována část rodičů - ložnice s koupelnou, dvě samostatné šatny a WC. Na straně druhé je potom část dětská - dva dětské pokoje, koupelna a široká chodba sloužící zároveň jako šatna.

K prosvětlení prostorů uprostřed dispozice byly použity střešní světlíky, které přinášejí přirozené denní světlo i do místností, kde by okny nebylo možné.

Horní patro tvoří zároveň krytou terasu před obývacím pokojem. Na terase je umístěna vířivka a posezení. Z terasy je zároveň přístup to relaxační části domu, kde je umístěná sauna, pára a příslušenství.

Z terasy dále vedou schody ještě níže a to k bazénu. Jelikož je celá zahrada ve svahu, byla ve spodní části vytvořena opěrná zeď, která svah zmírnila. Na opěrné stěně je plot/zábradlí tvořeno skleněnými tabulemi, aby nebyl rušen výhled do krajiny.

Na druhé straně domu, také přístupný z terasy, je umístěn zahradní sklad.

Konstrukční řešení a technické řešení
Celá severní stěna spodního patra funguje zároveň jako opěrná zeď. Konstrukčně byl dům tvořen jako monolitický železobetonový systém v kombinaci s tvarovkami pro ztracené bednění. Stropní konstrukce jsou železobetonové.

Okna v jižní fasádě jsou hliníková s tepelněizolačním trojsklem; jsou opatřeny venkovními žaluziemi.

Vytápění je zajištěno tepelným čerpadlem s vestavěným elektrokotlem. Odvětrání je zajištěno rovnotlace pomocí centrálního větracího a vytápěcího přístroje, umístěného v technolog. místnosti ve spodním podlaží. Jednotka je určena pro komfortní větrání s účinnou rekuperací tepla (90%) a pasivní chlazení. Chlazení je zajištěno chladicími jednotkami typu multisplit (jedna venkovní jednotka umístěná na střeše a vnitřní jednotky v každé obytné místnosti). Je zde také příprava pro případné umístění solárních panelů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Perfektní
mobilservis
02.03.17 11:07
plot
honza
02.03.17 04:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier Spectrum