Rodinný dům Podvihov

Rodinný dům Podvihov
Ačkoli je obec Podvihov městskou částí Opavy a zajíždí sem městská hromadná doprava, při osvobozujícím výjezdu do těchto kopců se vám obvykle přeruší mobilní spojení z nedostatku signálu a zatímco mokrým sněhem rozbředlou Opavu jste nechali za zády někde dole, ocitáte se v syrovém, bíle zasněženém Podvihově.

Stavební pozemek se nachází v nové zástavbě obce Podvihov, v této části obce se nenacházejí architektonicky sourodé stavby, mísí se zde stavby různého charakteru, bez vazby na venkovskou tradici.

Pozemek tvaru výrazně podlouhlého obdélníku se svažuje při své délce 60 metrů o celých pět metrů k severu, k přístupu a obecní komunikaci.  Koncepce domu reaguje na svažitý pozemek,  jednotlivé funkční zóny domu výškově odpovídají vztažné úrovni terénu.

Objekt ortogonálního půdorysu ve tvaru písmene "L" má dvě pultové střechy, sklánějící se směrem k severu a východu. Většina místností v domě je orientována do jihozápadního poloatria - zahrady.  Konkrétní funkční zóny vnitřního prostoru jsou terasovitě uspořádány a formou "raumplanu", děleny na část společenskou, klidovou část rodičů, klidovou část dětí a technické zázemí s garáží.

Dům obsahuje jednu bytovou jednotku a je určen rodině se 2-4 dětmi.  V 1.NP je navržen velkorysý vstup s volným průhledem do zahrady. Ze středového spojovacího traktu je bezbariérově přístupno společenské křídlo s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem, toaletou se sprchou a pracovnou ve vykonzolované části nad vjezdem do garáže se severním výhledem do údolí. Z této úrovně lze několika schůdky sestoupit do rodičovské části s ložnicí, vlastní koupelnou a šatnou. Dále je z komunikačního uzlu schodištěm do 2.NP přístupno dětské křídlo se dvěmi dětskými pokoji s výhledem na jih do lesa, dětská koupelna a při severu velkorysý šatní prostor.  Společenský trakt je částečně podsklepen garáží ,technickou místností a dvěmi sklady. Ze suterénu se opět dostáváme schodištěm, které ústí do zádveří v 1.NP.     

Masivní konstrukce nižších podlaží opatřeny pískovcovou předezdívkou jsou ve vyšších podlažích odlehčeny dřevěnou sloupkovou konstrukcí se vzdušnými výplněmi s vysokým podílem skla. Konstrukčně se v zásadě jedná o zděný systém vždy v nižším do terénu zapuštěném  podlaží a dřevostavbu v podlaží vyšším. Nosné zdivo je navrženo z keramických tvárnic, stropní konstrukce jsou dřevěné, střecha je pultová z dřevěných krokví, podhled je zavěšený, okenní výplně jsou dřevěné. Fasáda z předzvětralého modrošedého titanzinku Rheinzink je stejně tak jako střecha  z plechu o síle 0,8 mm, s falci co 500 mm, grafika falců navazuje na grafiku střešní krytiny (přerušeno pouze TiZn okapním žlabem). Pod TiZn fasádou je dřevěné bednění a provětrávaná vzduchová mezera o minimální tloušťce 50 mm. Dřevěná část fasády je z vodorovných modřínových prken, tloušťky 21 mm, v řezu zkosených, umístěných na roštu. Dřevo je opatřeno nátěrem z oleje, který bude pro zachování odstínu dřeva nutno opakovat 1x ročně, v opačném případě je možno nechat modřín zvětrat, zešednout a tzv. zkamenět. Vnější kamenná fasáda je opatřena voděodpudivým prodyšným nátěrem.

Nedílnou součástí celého konceptu jsou opěrné zdi definující komunikační trasy a pobytové zóny v zahradě. Je zde opět použit pískovec z východních Čech, ale na rozdíl od předezdívky na samotném ojektu je zde ve volnější formě gabionů. Pískovec se uplatnil i na hlavním oplocení do  ulice. Část soukromého pozemku byla věnována pro bezkolizní parkování návštěv a je volně přístupna z veřejné komunikace.
V zadní části zahrady je v jihovýchodním závěru kompozice umístěn zahradní domek s posezením, saunou a malým vinným sklípkem. Celý objekt je polozapuštěn do terénu tak, že na jeho střechu  přechází trávník zahrady.
0 komentářů
přidat komentář