Dům Velká Losenice

Dům Velká Losenice
Adresa: U Trenku, Velká Losenice, Česká republika
Projekt:2010
Realizace:2011-13
Náklady:2 500 000 CZK


Rodinný zděný dům pro mladou rodinu. Racionální rozložení založené na čtvercích a průhledech domu do krásného exteriéru vysočiny. Střízlivá stavba s rozpočtem do 2,5 mil. Kč.
Rodinný dům pro mladé partnery je umístěn na okraji obce Velká Losenice, U Trenku. Okolní výstavba vznikala okolo 70-90 let a je povětšinou tvořena soliterními 2-3 podlažními domy se šikmými střechami. Jednalo se o takzvané generační domy, kde tento trend uživatelé povětšinou nenásledovali. Dům je umístěn na stavební parcele vedle domu rodičů. Okolí místa je obklopeno zahradami a vzrostlými stromy.
Koncept domu je založen na racionálním rozvoji čtverců. Hlavní obytný prostor je čtverec 7x7m, jídelna a kuchyň 3,5x3,5 m atd. Byla hledána střízlivost a jednoduchost tak aby bylo možné stavbu snadno provést vlastními silami s minimálními náklady. Při pohybu domem je podstatná komunikace s exteriérem a tak jsou koncipovány otvory. Při vstupu se otevře průhled na švestku za domem. Na podestě nahlédneme na skvělou konstrukci sousedova skleníku, na chodbě, která je uzpůsobena jako pracovna a šatna, je zarámován panoramatický pohled na vesnici s kostelem.
Dům je tvořen jednoduchým dvoupodlažním kvádrem krytým pultovou střechou o sklonu 10°. Podélná strana je orientována jihozápadně. Na tuto slunnou stranu jsou orientovány všechny obytné místnosti. K hlavnímu objemu domu je přidružena nízká stavba garáže.
V Přízemí je kryté závětří a zádveří, na něj navazuje hala se šatními skříněmi a schodiště do 2.NP. Obslužnou část dále tvoří toaleta, spíž a technická místnost s plynovým kotlem. Obytnou část tvoří kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem. Ve 2 NP je hlavní ložnice se šatnou, samostatné wc, koupelna a dva dětské pokoje. Na chodbě jsou umístěny skříně s integrovanou pracovnou.
Stavba je založena na betonových pasech. Nosný systém je stěnový vyzděný z cihel POROTHERM 30 s kontaktním zateplením a bílou omítkou. Stropy jsou železobetonové, panelové. Pultová střecha je zateplena nadkrokevní izolací PUR a kryta hydroizolační fólií. Okna jsou dřevěná, modřínová v přírodním odstínu. Garáž je zděná krytá rovnou střechou s fólií.
Vytápění je zajištěno plynovým kondenzačním kotlem a podlahovým vytápěním. Dešťové vody jsou zachytávány do retenční nádrže a dále využívány k zavlažování zahrady. K domu je přivedena Přípojka vody, splaškové kanalizace, elektriky a plynu. Odpadní nádoba je umístěna vedle sloupku HUP na hranici pozemku.
V severozápadní části objektu je vytvořena exteriérová pobytová část s venkovním krbem a pergolou.
vaši architekti
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Cena
vilda
23.02.17 10:54
cena
Jiri Vitek
25.02.17 11:54
cena
RG
25.02.17 08:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od vaši architekti