Rozhledna Fajtův kopec

Rozhledna Fajtův kopec
Spolupráce:Jáchym Pešek
Adresa: Fajtův kopec 1741, Velké Meziříčí, Česká republika
Investor:Ski klub Velké Meziříčí
Realizace:2015


Rozhledna stojí na severovýchodním okraji města Velké Meziříčí, na vrcholu Fajtova kopce  vysokém 557 m. Rozhledna nabízí nejen výhled na město, malebnou krajinu Českomoravské vrchoviny, Žďárské vrchy na severozápadě, Drahanskou vrchovinu na východě, ale také je možné spatřit až 50 km vzdálené věže Dukovan na jihovýchodě a za dobrých klimatických podmínek i pohled do Rakouska.
Stavba se stala významnou dominantou nejen blízkého okolí, je velmi dobře viditelná i z nedaleko procházející dálnice D1 (142 km). Rozhledna je situována na samém vrcholu kopce, v přímém sousedství horní stanice lanové dráhy Ski areálu Fajtův kopec, na jejichž popudu byl celý záměr po několika letech příprav v roce 2015 úspěšně zrealizován.
Rozhlednu tvoří dva samostatně provozně oddělné celky.
Jednopodlažní podnož, ve které je umístěno návštěvnické centrum, půjčovna turistických a sportovních potřeb, toalety a technické zázemí vleku. Tento prostor je řešen velmi jednoduše a účelně. Podnož zároveň slouží jako nástupní plošina pro samotnou rozhlednu.
Věž rozhledny, jejíž návrh vznikal s užitím parametrického procesu navrhování, je svým unikátním výrazem jedinečným konstrukčním řešením. Ocelovou konstrukci rozhledny tvoří dvě trojice protisměrně se točících sloupů tvořící statický základ konstrukce. Do nitra této konstrukce je vloženo 10 schodišťových ramen, které spolu s další trojicí vnitřních sloupů zajišťuji prostorovou tuhost celé rozhledny o celkové výšce 36,00 m. Na vrcholu jsou všechny sloupy propojeny kruhovým prstence, na němž je ve výšce 32,40 m osazeno vyhlídkové plató rozhledny.
Rozhledna na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí se stala rozhlednou roku 2015 ve veřejné anketě vyhlášené Klubem přátel rozhleden.
Studio acht
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Studio acht