Dům pod smrkem

Dům pod smrkem
Dodavatel:DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o.
Konstrukční systém: Masivní dřevěné panely DEKPANEL
Energetické zařazení: A - Mimořádně úsporná
Realizace:2015-16


Pasivní dům 2016 - Cena veřejnosti a Generálního partnera
Na začátku stála výzva. Jak postavit pasivní dům na úzkém pozemku, který má přístup z jihu? Použili jsme myšlenku verandy a vytvořili krytý venkovní prostor, který vede ke dveřím do domu a zároveň slouží jako terasa. Ta je funkčně a vizuálně propojena s jídelnou, kuchyní a obývákem a prostupuje tak přirozeně do interiéru. Dospěli jsme na první pohled k jednoduchému domu, jehož jádro tvoří bílý kvádr, ze kterého v úrovni přízemí vystupuje dřevěná hmota obývacího pokoje. Tuto hmotu lemuje černobílá linie střechy, která je ještě lehce předsazena na jih a na západ. Vytváří tak krytou verandu - terasu se vstupem. Sytě červená barva vstupních dveří příjemně doplňuje elegantní bílo-antracitovo-dřevěnou kombinaci fasády. Dveře jsou tak milým překvapením a pozdravením pro příchozí. Důležitý detail fasádě přidává propojení oken do jednoho celku, přiznané industriální kotvení antracitových obkladových desek i modřínový obklad se skrytým kotvením.
Interiér se řídí pravidlem "MÉNĚ JE VÍCE", protože všechny prvky musely ustoupit do pozadí vysněnému stolu z masivního cedru a barevným tonetkám. Proto jsme pracovali převážně s běleným dubem, bílou, šedou a antracitem. Dokonce i na dřevěný obklad stropu jsme zvolili bílou barvou, ale svou podstatu si uchovává díky přirozeným nerovnostem a roztomilým nedokonalostem.
Dům je pasivní. Založení jsme navrhli na pěnoskle, nosnou konstrukci tvoří DEKPANELY, obvodové stěny jsou difúzně otevřené. Střecha je jednoplášťová s krytinou přitíženou kačírkem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARCHCON atelier, s.r.o.