Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce venkovského bydlení v Lánech

Autor: kaa-studio | Kamila Holubcová
Adresa: Lesní 20, Lány, Česká republika | mapa
Projekt: 2013-14 Realizace: 2015-16
Užitná plocha: 174 m² Zastavěná plocha: 97 m²
Plocha pozemku: 795 m²

foto: Tomáš Dittrich
O k o l n o s t i

Zadáním bylo navrhnout koncept celkové rekonstrukce příměstského domu v Lánech pro víkendové bydlení.
Dům se nachází v okrajové poloze obce. Ulici tvoří řada rodinných domů a hrana lesa. Okolní zástavba (původně snad výstavba jednotného řádu, 40./50.léta) je charakteristická vrstvením různých přístaveb a nástaveb k původním domkům, jejichž hmota je v mnoha případech již zcela zastřena. Náš dům byl téměř v původní podobě, z tohoto úhlu pohledu tedy výjimečný.
Jednoduchý domek se sedlovou střechou, zvýšeným přízemím a polosuterénem. Obytné podlaží bylo rozděleno střední nosnou zdí do dvou traktů, jižního obytného a severního servisního, k němuž ale přiléhala hlavní část zahrady. Dům byl tak do zahrady téměř uzavřen, otočen zády. Před hlavním vstupem bylo novější nehezké zádveří s toaletou a komorou, ze kterého se krkolomně vstupovalo přes dvě mezipodesty do hlavního obytného podlaží. V podkroví byl malý pokoj a půda. Dům měl malá okna a ponuré pokoje.
Požadavkem investora bylo prověřit možnosti přístavby pro zvýšení kapacity domu a vytvořit k tomu odpovídající vnitřní dispozici ve starém domě. Vzhled domu ponechat v co nejvíce původním duchu, interiéry v retro stylu.

N á v r h

V kontextu divokých rekonstrukcí okolní zástavby jsme se rozhodli maximálně zachovat hlavní objem domu v jeho původní „domečkovité“ formě a v jeho původním objemu ho i maximálně využít.. Se základní hmotou se dále pracovalo jen na úrovni úprav vnitřní dispozice a okenních otvorů. Obytné podkroví jsme navrhli ve stávajícím objemu, bez vikýřů, s prosvětlením pouze v rovině střechy. Jedinou přístavbou se stala nová dřevěná veranda/letní vstup přimknutá k zahradnímu průčelí.
Původní nevyhovující zádveří bylo zbouráno. Vstup do domu byl přemístěn do pozice původní koupelny, což umožnilo vstoupit rovnou do úrovně zvýšeného přízemí. V přízemí byla po vybourání příček ponechána pouze střední nosná zeď a schodiště, čímž se umožnilo rovnoměrnější rozmístění pobytových prostor v domě a propojení s hlavní zahradou. V severním traktu domu vznikla obytná kuchyně se vstupem na verandu, v jižním pokoj/ložnice s velkou koupelnou. V podkroví se odstranili příčky původního pokoje a bylo ponecháno jako jeden otevřený prostor.
Díky změně dispozice vstoupily do fasád nové otvory, byly zrevidovány a lokálně upraveny původní okenní otvory. V jižní fasádě bylo vybouráno pásové okno na celou šířku objektu pro více slunce a kontaktu s lesem přes ulici. Podkroví je na sever prosvětleno pásem velkých střešních oken, otevírajících prostor do zahrady a výhledům na lánský horizont.
Blízkost lesa a dva staré smrky v předzahrádce jsou pro místo kde dům stojí signifikantní. Chtěli jsme, aby dům přijal barvu lesa, fasáda je tedy tmavě šedo hnědá.
Výškový rozdíl mezi vstupy do hlavního obytného podlaží a úrovní zahrady je řešen pomocí terénních valů/kopců zpevněných lomovým kamenem.
Při rekonstrukci byly používány materiály a řemeslné zpracování odpovídající kontextu původního domu, tedy klasické stavitelské materiály – cihla, omítka, kámen, dřevo, keramika.
V návrzích interiéru jsme chtěli jednoduchost, venkovskou prostotu a funkčnost. Kromě židlí jsme navrhovali téměř veškerý dřevěný nábytek.
Kamila Holubcová, kaa-studio, 11/1/2017
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.01.17
Návštěvnost: 17721 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Obývák v patře krajos@seznam.cz 19.01.17 09:06
náááádhera! Daniela Klikarová 19.01.17 09:49
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.