Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila v Beskydech

Autor: Tref-A | Zdeněk Trefil
Spolupráce: Petr Ramík, Zoe Malovcová, Patrik Obr, Tomáš Chytka
Adresa: Vrbenská ulice, Velká Lhota, Česká republika | mapa
Realizace: 1.2007 - 9.2014 Užitná plocha: 394 m²
Zastavěná plocha: 311 m² Plocha pozemku: 6500 m²

Objekt je situován na severní hranici jižně se svažujícího pozemku o ploše 6500 m², v jehož spodní části je vzrostlý les. Pozemek je součástí přírodního terénního útvaru - rokle, svažující se na k nedaleké přehradě. Vila je co do měřítka jednou z největších stavebních struktur v obci, ihned po bývalé škole, nebo památce lidové architektury - dřevěném evangelickém kostelíku z r. 1783, se kterým je také v přímém vizuálním kontaktu. Kostelík se stal předobrazem pro celkovou koncepci vily, která soudobě interpretuje dualitu exteriéru a interiéru, pro lokální architekturu tak typickou. Výsledkem je 3D fasáda z trapézového perforovaného plechu vers. celodřevěný interiér. Fasádní plech jako druhá kůže objektu, sluno- a větrolam, připomínající krajkářskou tradici regionu a propůjčující hmotě specifické měřítko; integrující dům do okolní přírody. Jedná se o místně tradiční dřevostavbu, posunutou technologicky na úroveň současnosti. Křížem lepené dřevěné panely dávají vzniknout dřevěnce III. tisíciletí. Koncepce vnitřních prostor domu je variací na téma „plan libre“. Obytné místnosti orientovány na jih, ze severu vstupní dvůr, garáž a hospodářské prostory domu. Velkoplošné prosklení, zajišťující propojení exteriéru s interiérem, okolní příroda se stává integrální součástí interiéru domu. V jihozápadní části domu prostorová koncepce graduje dvoupodlažním obytným prostorem s galerií, knihovnou a rohovým oknem s výhledem na blízký evangelický kostelík. Architektem byla navržena řada nábytku a doplňků (komody, noční stolky, jídelní stůl, kuchyně, radiátory, mýdelníky, věšáky), které přispívají k dotaženosti a integritě díla. Objekt je navržen jako pasivní dům s inteligentním systémem řízení budovy, vytápěný tepelnými čerpadly. Materiály – dřevo, AL-plech, kov, sklo, kámen.

Literatura

Projekt
Fotografie
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 01.12.16
Návštěvnost: 4211 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.