Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Polyfunkční objekt Dorn

Autor: RAW | Tomáš Rusín, Ivan Wahla
Spolupráce: Bořivoj Čapák, Lukáš Vágner, Promed s.r.o.
Adresa: ul. Dornych - Plotní, Brno, Česká republika | mapa
Investor: Camastro a.s.
Realizace: 2016 Užitná plocha: 6652 m²
Obestavěný prostor: 70917 m³

Polyfunkční dům Dorn se nachází v jižní části městského centra v těsné blízkosti brněnského hlavního nádraží a nákupní galerie Vaňkovka.
Základní architektonickou kompoziční myšlenkou bylo vytvořit dynamický štíhlý objekt, v kolmé poloze na brněnský "ring", s fasádou a detailním zpracováním komunikující s kontextem stávající industriální architektury 19. století - Vaňkovy slévárny. Administrativní část je vystavěna na půdoryse dvou k sobě přiléhajících, středově souměrných, pravoúhlých lichoběžníků. Podélně je orientována k centru města a konzolovitým vyložením nad nárožím s hlavním vstupem vytváří dynamický prvek celé kompozice, umocněný nízkými pásy oken v kosoúhlých částech.
Stavba je rozdělena do dvou stavebních objektů. Administrativní budova s obchodními jednotkami v 1. np, parkováním a technologickým zázemím v 1. pp přiléhá k parkovacímu objektu. Hlavní vstup do administrativy se nachází na nároží při ulici Plotní. Druhý vstup ke komunikačnímu jádru pětipodlažní části se nalézá na ulici Dornych. Pět obchodních jednotek je umístěno v parteru budovy a jsou přístupné přímo z chodníku. Vjezd do podzemních garáží je umístěn z ulice Dornych po obousměrné rampě. V budově jsou dvě komunikační jádra se schodištěm a výtahy. V dvanáctipodlažní části je počítáno se dvěma výtahy, v pětipodlažní s jedním. Na jádra ve společné třípodlažní podnoži a pětipodlažní části navazují vnitřní chodby, kolem kterých jsou umístěny kancelářské prostory, hygienické zázemí a technické místnosti. Devět nejvyšších podlaží nárožní věže je navrženo jako open-space kanceláře, s možností dělení příčkami dle přání nájemníka. V podzemním podlaží je umístěno 23 parkovacích míst. Parkovací objekt je navržený systémem D'Humyho ramp. Na čtyřech párech nadzemních půlpodlaží a jedné dvojici podzemních půlpodlaží je k dispozici celkem 130 parkovacích míst.
Fasáda celého objektu je z lícových cihel s jemnými valéry v intenzitě vypálení. U parteru byl kladen důraz na kvalitní řemeslné zpracování detailů nerezových leštěných zasklívacích rámů a ocelových výkladců. Kompozici výkladců doplňují pásová okna vyšších podlaží a podélné větrací otvory parkovacího domu. Okna administrativní části jsou řešena jako dvojitá s třetím zasklením, za nímž jsou umístěny stínící žaluzie. V interiéru objektu je použit světlý travertinový obklad, který se uplatňuje především na schodištích a ve vstupních halách. Před objektem na nároží je navržen široký pás chodníku s kruhovou zatravněnou plochou. Součástí prostranství je i nová litinová kašna, upomínající na jména významných průmyslníků 19. století - zakladatelů průmyslové slávy města Brna.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 13.12.16
Návštěvnost: 11417 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Paráda Tom 13.12.16 09:32
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.