Rodinný dům Blansko

Rodinný dům Blansko
Spolupráce:ATX Realizace Staveb, s.r.o., Tomáš Chuděj, Radoslav Král, Jaroslav Matonoha
Realizace:2015


Zadáním a přáním klientů bylo vytvořit stavbu, která má "střechu", je soudobá, osobitá a není novo-funkcionalistickou krabicí…
Místo transformování tradičního tvarosloví domu s klasickou střechou, který se v různých variantách nachází na sousedních pozemcích, jsme zvolili opačný přístup, který nám umožnil zbavit se stereotypů v očekávání toho, jak by tento dům měl vypadat. Rozhodli jsme se ho řešit jako plasticky tvarovaný objekt a měkce zvlněná střešní rovina je volným přepisem Hořického hřbetu na druhé straně údolí.
Jednoduchá vnitřní dispozice je uspořádána kolem transparentního vstupního prostoru situovaného do přibližného těžiště objektu. Mezi požadavky v zadání domu vynikalo mořské akvárium. V průběhu hledání funkčního uspořádání se objevovalo v různých částech hlavního obytného prostoru. Výsledná varianta, ve které je akvárium součástí pracovny, přímo navazuje na obývací pokoj.
Vnitřní obytný prostor je do exteriéru rozšířen o zastřešenou a ze tří stran chráněnou terasu. Tento uživatelsky komfortní venkovní prostor, vložený do místa s nerušeným výhledem do krajiny, výrazně rozšiřuje možnosti obývání domu a je i klienty často využívaný. Terasa je současně zakončením zastřešeného ochozu, který umožňuje obejít dům "suchou nohou" i v méně příznivém počasí.
K vlastnímu domu je doplněna externí vinotéka, která se protíná s profesním životem klientů. Zatímco dům je výrazným solitérem, vinotéka je polozapuštěna pod terén. Umožňuje to vytvoření jiného typu venkovní terasy, která je privátním, odstíněným prostorem, rozšiřujícím interiér vinotéky.
Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení klientů, bylo zadáním i minimalizování jejich zátěže při procesu realizace. Dům jsme pro ně proto nejenom navrhli a projednali, ale i kompletně realizovali.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
showroom
Šimon Kopic
30.11.16 09:34
I já
Ivoš
01.12.16 09:03
add.) foto č.11
Milan
01.12.16 06:59
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ATX Architekti, s.r.o.