Bytový dům Nexus World

Bytový dům Nexus World
Autor: Steven Holl
Adresa: Kashiihama, 4 Chome-2, Fukuoka, Japonsko
Investor:Fukuoka Jisho Co.
Projekt:1989
Realizace:1991
Užitná plocha:4243 m2


Od sklopného prostoru k poklidnému prázdnému prostoru. Čtveřice severně orientovaných aktivních prostorů zapadá do čtyř poklidných jižně směřovaných prázdných míst, což do domácího života vnáší téměř posvátné pocity. Pro zajištění prázdnoty jsou jižní plochy zaplavené vodou, čímž vytváří mihotavé odrazy. Interiéry 28 bytů jsou koncipovány jako “sklápěcí prostory“, což je moderní výklad víceúčelového pojetí tradičního “Fusuma“. Denní poloha stěn umožňuje rozšíření obytné plochy a naopak noční poloha se využije pro zvětšení ložnice. Epizodické zavěšení příček odráží změny v rodině v průběhu času; místnosti mohou být odebrány po opuštění odrostlých dětí nebo naopak přidány pro nastěhování starších rodičů. Po vzoru pasáží jsou zajištěny tři druhy přístupů, čímž umožňuje bytům mít vlastní hlavní vchod a proplétání apartmánů jako u vícedílné čínské krabice.
Steven Holl Architects

Posuvné dveře “Fusuma“ jsou tvořené neprůhlednými, vertikálními obdélníky a dřevěnou mřížkovanou konstrukcí, pokrytou po obou stranách papírem nebo tkaninou. Typické pro ně je černý lakovaný rám a kulatý úchyt na prst. Dveře jsou posuvné ze strany na stranu, aby redefinovali prostory a strukturu místnosti, nebo fungují jako dveře skříní. Klasický rozměr Fusumy je cca 3 stopy široká (0,9m) a 6 stop vysoká (1,8m) dle průměrné výšky obyvatel.
Dveře Fusuma byly obvykle pomalovány přírodními motivy, jako jsou např. obrazy horské krajiny, lesů a zvířat, v barvě bílé, černé nebo barevné, často malované na stříbrném nebo zlatém pozadí. Fusuma se posouvá po dvou dřevěných kolejnicích, po horní Kamoi a spodní Shikii. Tradičně se kolejnice ošetřovala voskem pro usnadnění posuvu dveří.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
A zase
21.03.19 01:35
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Steven Holl