Horská chata Tereza

Horská chata Tereza
Investor:MEGA centrum s.r.o.
Projekt:2010
Realizace:2011
Užitná plocha:346 m2
Zastavěná plocha:291 m2


Exteriér
Horská chata se nachází v Krkonoších v obci Dolní Malá Úpa. Objekt je umístěn v prudkém svahu s hlavní fasádou orientovanou na výhledy do údolí Malé Úpy a na vrchol Sněžky. Díky prudkému svahu je část přízemí zcela zapuštěna do terénu a je opatřena zelenou střechou, která přirozeně navazuje na okolní terén. Zde se nachází technické místnosti a bazén.  Hlavní hmota vystupující nad terén je 2 podlažní a je zastřešena sedlovou střechou. Hřeben střechy je rovnoběžný s vrstevnicemi stávajícího terénu.
V přízemí objektu v části pod hlavní hmotou je situován obytný prostor s kuchyní a jídelnou a krytou terasou. V patře přístupném po jednoramenném schodišti jsou umístěny 4 ložnice se samostatnými koupelnami. Všechny ložnice mají přístup na společnou lodžii na západní fasádě.
Fasády hlavní hmoty objektu jsou tvořeny modřínovým vertikálním obkladem bez povrchové úpravy. Krytina sedlové střechy je z oxidovaných měděných plechů, které na východní straně přechází do fasády. Část přízemí zapuštěná do terénu se pohledově uplatňuje pouze západní fasádou s kamenným obkladem.
Hlavní jednoduchá hmota je členěna zapuštěnou terasou lichoběžníkového tvaru v přízemí a v patře horizontálním prvkem lodžie. Fasády jsou dále členěny velkými okny s bezrámovým zasklením, které umožňují nerušený výhled na horské scenérie za každého počasí.

Interiér

Záměrem bylo dodržet ráz horské chalupy s typickým výrazným podílem přírodních materiálů, především dřevěných a kamenných obkladů stěn v kombinaci s moderními prvky jak ve stavební části, tak u typového nábytku a textilu. Částečně byla při realizaci využita i torza krovu z původního objektu na jehož půdorysu stavba stojí.
V přízemí je situován obytný prostor s kuchyní, jídelnou a krytou terasou. Komunikační koridor ve středu objektu, jehož dominantou je masivní dubové schodiště, umožňuje přímý přístup do všech částí domu, propojuje obytný prostor s patrem, bazénem i technickým zázemím. V prostoru bazénu a spa je použitý celoplošný zrcadlový obklad. V kombinaci s kamenným obkladem stěny má za cíl kromě optického efektu také umocnění dojmu z výhledu do krajiny.
V patře jsou celkem čtyři pokoje, každý s vlastním zázemím. Dva pokoje mají otevřený krov s přístupem do vrcholu střechy. Prakticky je tím využita většina prostoru sedlové střechy. Celkem se tak může v pokojích pohodlně vyspat až dvacet nocležníků.  Všechny pokoje mají přístupu na společnou terasu orientovanou směrem k jihu.
ADR
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ADR