Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Singapurská vysoká škola technologie a designu
1. fáze výstavby

Autor: UNStudio | Ben van Berkel
Tým UNStudia: Christian Veddeler, Ren Yee, Andreas Bogenschütz, Astrid Piber, Jordan Trachtenberg, Kirsten Hollmann, Jeffrey Johnson, Adi Utama, Paula Ibarrondo, Christina Bolis, Ka Shin Liu, Steven Reisinger, Daniel Buzalko, Michael Sims, Chris Masicampo, Philipp Meise, Melissa Lui, Giorgia Cannici, Jacob Sanders, Richard Teeling, Nanang Santoso, Pieter Meier, Olivier Yebra, Teoman Ayas, Hajdin Dragusha
Místní architektonická kancelář: DP Architects Pte Ltd, Singapore
Adresa: Singapur
Investor: Singapore University of Technology and Design
Realizace: 2010 - 2015 Užitná plocha: 106000 m²
Plocha pozemku: 83000 m²

Univerzitní kampus Singapurské vysoké školy technologií a designu (Singapore University of Technology and Design; zkráceně SUTD) odráží hluboké porozumění měnícím se požadavkům kladeným na současnou vzdělávací instituci. Úvahy UNStudia o Novém kampusu se opíraly o hodnoty jako je konektivita, spolupráce, společné tvoření, inovace či společenství.

SUTD — spolupracující sociální tkáň
Nový univerzitní kampus SUTD se nachází na pozemku o rozloze přibližně 83.000 m². Leží v blízkosti hlavního singapurského letiště Changi i tamního podnikatelského sektoru. SUTD je čtvrtou singapurskou státní univerzitou.
SUTD nabízí čtyři klíčové akademické pilíře: Architektura a udržitelný rozvoj (ASD), Inženýrství a vývojářství (EPD), Inženýrské systémy a design (ESD) a Technologie informačních systémů a design (ISTD). SUTD je tahounem technologických inovací a ekonomického růstu – její nový kampus funguje díky sdružování lidí, myšlenek a inovací jako katalyzátor a zároveň prostředník pokroku.
Nový kampus přímo odráží studijní plán SUTD, kreativní budovu školy využívá k zprostředkování interdisciplinárního propojení: interakce je založena mezi profesním světem, kampusem a komunitou. Návrh kampusu nabízí možnost obsáhnout inovaci a kreativitu skrze nelineární provázaný vztah mezi studenty, fakultou, profesionály a prostory, jež jsou s nimi v interakci.
Ben van Berkel k tomu říká: ”Návrh budovy pro SUTD se záměrně vyhýbá přehnané artikulaci a místo toho se zaměřuje na kvality infrastruktury, na konektivitu a vytvoření transparentního a světlého prostředí, které odpovídá požadavkům soudobého kampusu. V tomto duchu nechce architektura SUTD studenty zahltit jedinečnou vizí, místo toho jim dává možnost vytvořit si pro budoucnost svůj vlastní architektonický jazyk.“
Nový kampus bude zprostředkovávat interdisciplinární spolupráci mezi všemi čtyřmi studijními pilíři (obory), jež jsou provázány s humanitními, předměty, filozofií, sociálními vědami a výzkumem. V návaznosti na urbanistický plán je navržen na dvou základních osách: obytné a studijní páteři, jež vytvářejí hlavní uzly a vzájemně propojují všechna zákoutí kampusu.
V centrálním uzlu navrhlo UNStudio flexibilní prostor určený k výstavám, akcím a interakci – toto Centrum představuje intelektuální srdce celého kampusu a přímo spojuje hlavní náplň programu budovy: auditorium, mezinárodní centrum designu a univerzitní knihovnu.
Prostorová konfigurace kampusu generuje souvislou síť vzdělávání – „kampus 24/7“ (24 hodin, 7 dní v týdnu), jenž povzbuzuje přímou interakci skrze blízkost a transparentnost.
Ben van Berkel doplňuje: „Z venku vypadají univerzitní budovy SUTD jako jakási hustá zástavba, jako oddělené bloky, nicméně ve skutečnosti jsou užívány zcela propojeným a otevřeným způsobem. Díky užití diagonálních koridorů a chodeb se zarámovanými výhledy, vertikálních a horizontálních komunikací, krytých spojovacích chodeb a sbíhajících se fasád, bylo dosaženo otevřenosti, což znamená, že budovy jsou vnímány jako provázaný celek. Také tradiční dělení na místnosti a chodby se vytrácí, a vznikají tak flexibilní prostory podporující pohyb skrze budovy.“
SUTD je do velké míry udržitelná budova, jež ve snaze zmírnit podmínky způsobené singapurským tropickým klimatem využívá řady strategií pasivního navrhování. Na základě rozsáhlých studií orientace vůči světovým stranám a povětrnostních podmínek jsou u staveb využity principy přirozené ventilace, stejně jako chladicí technologie, kryté spojovací chodby, žaluziové stínění fasád, otevřená prázdná místa, spousta denního světla v interiérech a ochrana před silnými dešti.
Celkový návrh odpovídá zdejší přirozené krajině – a to jak barevností, tak užitím truhlíků na fasádách, zapojením zelených střešních teras a střešních zahrad či bezpočtu zelených „kapes“ osázených místními odrůdami stromů a kvetoucí zelení.

Harmonogram — Projekt SUTD je rozdělen do fází: 1. fáze – jež je nyní dokončena – zahrnuje budovy 1 a 2 a části budov 5 a 3.
kráceno redakcí

Konzultanti:
Management projektu: PM Link Pte Ltd, Singapore
Stavba a konstrukce: Parsons Brinckerhoff PTE, Singapore
Krajinářské zásahy: Surbana International Consultants Pte Ltd., Singapore
Fasáda: Arup Singapore Pte Ltd
Akustika: Acviron Acoustics Consultants Pte Ltd,
Osvětlení: Lighting Planners Associates (S) Pte Ltd., Singapore


























Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 05.11.16
Návštěvnost: 8324 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.