Architektura 20. MFDF Ji.hlava

Festivalový superregál a výroční výstava Ji.hlava 20

Architektura 20. MFDF Ji.hlava
Investor:Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Realizace:10.2016


Včera večer jsme dokončili první fázi letošní architektury filmového festivalu v Ji.hlavě. Čtyři dny práce ve struktuře prostorové mřížky. Výsledkem je "superregál" na jihlavském Masarykově náměstí, kterým je možné vystoupat, projít se po lávce a opět tak okusit nevšední horizont všedního dne. Především ale letošní 20. ročník festivalu 14 dní před svým zahájením vyzývá občany a následně festivalové hosty, aby do polic regálu odkládali zátěž minulosti. Nepotřebné věci, které třeba mohou ještě posloužit jiným, nebo se na chvíli stát artefaktem. Stane se z  regálu smetiště? Budou lidé participovat? Uvidíme. Jde o sociální experiment. Pokud bude neúspěšný, stále na náměstí zůstane krásná monumentální struktura. Další menší regály na mnoha místech Jihlavy vyrostou těsně před zahájením festivalu, který startuje 25. října 2016.
ECHTarchitektura

Na Masarykově náměstí v centru Jihlavy je od pátku 14. října 2016 zpřístupněna výstava k 20. výročí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Obyvatelům města, turistům i festivalovým návštěvníkům připomíná jeho dvacetiletou historii a přibližuje fenomén dokumentárního filmu.
„MFDF Ji.hlava dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější kulturní akce krajského města i celého kraje. Tímto výstavním projektem chceme pozvat nové diváky i přiblížit, co činí jihlavský festival výjimečným. A tím je podle nás aktivní snaha o zlepšení prostředí – a je stejně podstatné, zda jde o prostředí města, filmařské prostředí nebo povědomí a znalosti o dokumentární tvorbě. Právě tento komplexní přístup, uplatňovaný důsledně a dlouhodobě, je klíčem k zájmu a respektu, jakému se k naší radosti festival těší,“ bilancuje festivalový ředitel Marek Hovorka.
Festivalová výstava Ji.hlava 20 představuje artefakty různých velikostí a tvarů úzce spjaté s některým z uplynulých festivalových ročníků MFDF Ji.hlava. Zájemci tak například uvidí první tištěný katalog z roku 1997, festivalové ceny, jejichž autory byli Petr Nikl nebo Krištof Kintera, nebo festivalové akreditace předních českých režisérů a režisérek.
„Shrnout dvacet let do několika textů a fotografií vlastně nelze. Výstava je především pozváním do překvapivého světa dokumentárních filmů i vybídnutím k festivalovému zážitku. Výjimečná atmosféra a jedinečná možnost vidět filmy, které do Česka zavítají většinou poprvé i na dlouhou dobu naposled, dělají z ji.hlavských projekcí výraznou událost. Festivalová atmosféra zapůsobila před deseti lety na legendu portugalské kinematografie Manoela de Oliveiru, který Ji.hlavu nazval „Mekkou dokumentárního filmu“.“
Výstava ke dvaceti letům festivalu je rozdělena do čtyř částí. Každá z nich se věnuje jednomu možnému pohledu na festival: představuje nejvýznamnější hosty, upozorňuje na výjimečnou výtvarnou a architektonickou koncepci, vyzdvihuje jeho publikační a distribuční činnost a zdůrazňuje jeho přirozené zakořenění v Jihlavě.
Výstava Ji.hlava 20 je nainstalována ve čtyřech prosklených City modulech od společnosti KOMA Modular, která mimo jiné vloni postavila český pavilon na Expo v italském Miláně. Významným místem je také tzv. Maják, místo, kde si mohou návštěvníci festivalu od 14. října každý den včetně víkendu vyzvednout svoje návštěvnické akreditace, a to od 9 do 17 hodin až do prvního dne festivalu, kdy se výdej akreditací přesune na tradiční místo Oblastní galerie Vysočina. Mezi těmi, kteří budou vydávat akreditace, budou i členové festivalového štábu. A tak budou-li mít festivaloví návštěvníci štěstí, vydá jim akreditaci ředitel festivalu Marek Hovorka, výkonná ředitelka festivalu Katarína Holubcová či vedoucí programového oddělení nebo produkce.
V době festivalu bude Maják fungovat jako místo pro filmové profesionály, budou se tu moci setkávat a diskutovat nad svými projekty, festivalovým děním a navazovat důležitá partnerství pro svou další profesní tvorbu. Součástí Majáku bude také Café Fond, které zaštiťuje Státní fond kinematografie.
Jubilejní 20. ročník MFDF Ji.hlava si skrze svoji výtvarnou koncepci, jejímž autorem je opět přední grafik Juraj Horváth, klade otázku – Co si neseme na zádech? Festivaloví architekti Vít Šimek a Josef Čančík jedním dechem dodávají: „Co sami nepotřebujeme, odložme na připravených regálech a věnujme jiným. Třeba pak i sami objevíme něco pro sebe.“
A tak každý, komu se na půdě, ve sklepě, doma či na zahradě válí nepotřebné předměty, je může přinést do připravených dřevěných konstrukcí připomínajících regály a police. Nepotřebné věci mohou dobře posloužit někomu jinému nebo se na chvíli stát cenným artefaktem a součástí 20. ročníku MFDF Ji.hlava. „Stane se z regálu smetiště? Budou lidé participovat? Uvidíme. Jde o sociální experiment,“ doplňuje dvojice architektů.
Největší festivalový superregál najdete na Masarykově náměstí přímo v centru Jihlavy. Menší regály budou v době konání MFDF Ji.hlava umístěny před každým festivalovým kinem, kde nahradí loňská ohniště.
tisková zpráva MFDF
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ECHT architektura H3T Architekti