Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Byt Letná II

Autor: 0,5 Studio | Pavel Nový, Vít Svoboda
Spolupráce: Barbara Zedková
Adresa: Letná, Praha, Česká republika
Realizace: 2016 Užitná plocha: 52 m²

Rekonstrukci interiéru svého bytu v domě z 19. století svěřil investor architektům z 0,5 Studia, které si vybral na základě jejich obdobných realizací. Architekti Pavel Nový a Vít Svoboda ve svých rekonstrukcích dokáží moderním jazykem skloubit praktičnost a funkčnost, zárověň také ale dát vyniknout původním prvkům, které výrazně přispějí k atmosféře prostoru. Stejně tak tomu bylo i v bytě na pražské Letné.
Trojtraktový byt o rozloze 52 metrů čtverečních vynikal dochovanými původními prvky jako kličkami či výplněmi oken, ovšem svým rozvržením a dosluhujícím technickým zařízením mladému páru již nevyhovoval. Hlavní nevýhodou bylo umístění malé kuchyně v přímé návaznosti na ložnici, z čehož vyplynulo i zadání pro architekty: změnit dispozici bytu a vytvořit více úložného prostoru.
Do bytu vstoupíme přes halu, situovanou ve středním traktu, do které přibyly symetricky umístěné vestavěné skříně, botník a šatna. Světlo z led-diodových pásů, umístěných na stropě, se odráží od zrcadel, za kterými jsou skryty úložné prostory, a tak dříve tmavá místnost působí mnohem větším dojmem.
Koupelna byla zvětšena spojením s původně samostatnou toaletou, a díky výraznému geometrickému černobílému obkladu získala naprosto současný charakter. Část prostoru bývalého WC posloužilo navíc jako technická místnost.
Ložnice orientovaná do vnitrobloku umožnila svým vysokým stropem vytvořit komfortní patro pro spaní, pod kterým se nachází prostorná šatna, součástí níž jsou i pohodlné schody. Zbylo ještě dost prostoru, který je využíván jako pracovna.
Obytná místnost s okny do ulice v sobě spojuje dvě funkce, oddělené vizuálně rozdílnými materiály, a to jak kuchyň, tak příjemný relaxační prostor. Čistá bílá kuchyň je ukryta ve vestavěném nábytku a přirozeně přechází do obytné části, zpracované v březové překližce. I zde architekti kladli důraz na praktické detaily jako je led osvětlení zabudované do skříněk nad gaučem.
Atmosféra a design celého bytu byly sjednoceny několika materiály. Celým bytem prochází jednotná prkenná dubová podlaha a přírodní textura dřeva je doplněna převážně bílou barvu, která celý byt příjemně zvětšuje. Důraz byl kladen na dostatek úložných prostorů, řešených vestavným nábytkem. Ten byl navržen z březové překližky a bílého lamina.
Díky důrazu na funkčnost a jednoduchost se architektům podařilo vytvořit klientům nečekaně komfortní místo k bydlení, atmosférou připomínající až dvojnásobné činžovní byty z předminulého století.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.10.16
Návštěvnost: 12181 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.