Nájemní byt Kačerov II

Nájemní byt Kačerov II
Spolupráce:Barbora Zedková
Realizace:2016
Užitná plocha:52 m2


Architekti z 0,5 Studia vytvořili rekonstrukci meziválečného bytu v pražské čtvrti Kačerov v duchu souladu nového se starým. Pro svůj návrh zvolili jednoduchá řešení, která pomohla lepšímu využívání nevelkého bytu.
Zadáním investora, který s architekty spolupracoval již podruhé, bylo vytvoření moderního a komfortního prostoru pro krátkodobé pronájmy. Původní byt byl ve špatném stavu a bylo nutné provést změnu funkčního rozvržení dispozice. Kvalitou bytu bylo velké množství dochovaných původních prvků, jako například podlaha z terrazza ve vstupní hale nebo původní dřevěné dveře.
Před rekonstrukcí byt příliš útulně nepůsobil. Vstupní hala postrádala denní světlo a tento  vzhledem k velikosti bytu poměrně velký prostor neměl další využití. Koupelna a toaleta, které již nevyhovovaly požadavkům klienta, byly odděleny provizorní příčnou. Příliš malá kuchyňská linka byla umístěna v obytném prostoru a původní prkna v ložnici byly zakryty nevkusným linoleem.
Nově architekti do haly přesunuli dostatečně prostornou kuchyňskou linku v šedé barvě, která navazuje na barevnost terrazza. Hala je nyní osvětlena přirozeným světlem prostřednictvím nadsvětlíku, který ústí do koupelny.
Byt dostal moderní tvář i díky vhodně zvolenému obkladu, který architekti použili jak okolo kuchyňské linky, tak ve světlé koupelně. Tam se ještě odráží v zrcadlové skříňce umístěné nad umyvadlem a vytváří tak zajímavý efekt.
Obývací pokoj, do kterého vstupujeme z haly, v sobě spojuje část s jídelním stolem a relaxační zónu s gaučem a televizí. Místnost ozvláštňuje stěna s oškrábanou malbou, která v souladu s osvětlením složeným z barevného textilního kabelu dotváří současný charakter bytu.
Ložnice, na kterou navazuje malý balkon, zůstala na původním místě. Po odhalení a navoskování původních prken i tato místnost získala na komfortu.
Architekti zhodnotili co nejvíce původních prvků bytu a jejich zásahy vstupují neinvazivně. Příkladem je barevná návaznost kuchyně a terrazza, nebo prosté zařízení obytných místností.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Super
Lucie Šebková
29.09.16 08:53
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 0,5 Studio